Хіти тижня. "Собор" Філарета – це розкол з усіма канонічними та юридичними наслідками: Православна церква України жорстко попередила усіх, хто підтримує дії 90-літнього екс-патріарха УПЦ-КП

Владика Філарет (Денисенко) заявив, що 20 червня скликає собор ліквідованого Київського патріархату, де планує офіційно вімовитися від постанови об’єднавчого собору 15 грудня 2019 року.

Проведення собору ліквідованого Київського патріархату означатиме церковне розділення з усіма канонічними та юридичними наслідками. Про це йдеться в заяві прес-служби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ), оприлюдненій 14 червня, зазначають Патріоти України.

"Самовільне та позастатутне проведення зборів невизначеної групи не уповноважених осіб з присвоєнням цим зборам назви "Собору" означатиме церковне розділення та відділення організаторів та учасників таких зборів від Православної Церкви України з усіма канонічними та юридичними наслідками", – йдеться в заяві.

В ПЦУ вкотре наголошують на тому, що Українська православна церква Київського патріархату як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність шляхом об’єднання та приєднання до утвореної єдиної помісної православної церкви України.

В ПЦУ підкреслюють, що мають повноцінний статус автокефалії, тобто повної адміністративної незалежності.

"ПЦУ не є "митрополією Константинопольського патріархату" і не підкоряється йому, зберігаючи з Вселенським патріархатом той самий молитовний і канонічний зв’язок, що і решта помісних церков.

Священники наголошують, що томос про автокефалію принципово не відрізняється від низки подібних томосів, наданих у минулому іншим помісним церквам. Про умови його надання стало відомо ще в грудні 2018 року.

"Відтак проголошення лише зараз негативних оцінок, цілком суголосних з пропагандою проти томосу зі сторони Московського патріархату, викликає здивування і глибоке несприйняття в церкві та суспільстві", – йдеться в заяві.

В ПЦУ нагадують, що Філарет сам скликав об’єднавчий собор і голосував за його рішення.

"Персональна відмова когось з учасників через кілька місяців після події визнавати рішення собору, оголошення їх "ситуативними", тобто нібито зробленими зі свідомим наміром ввести когось в оману — не можуть відмінити чи зупинити чинність цих рішень", – йдеться також у заяві.

Від імені митрополита Київського і всієї України Епіфанія, ПЦУ закликає всіх ієрархів, духовенство і вірян, хто бажає блага для церкви і України, не брати жодної участі у заходах і діях, які руйнують єдність помісної УПЦ.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...