Хіти тижня. "Справа честі" Авакова та Зеленського: "Владу очікує жорстка політична відповідальність або строки за кримінальними статтями", - адвокат про справу Шеремета

Владі не варто наполягати на продовженні справи, крім того, є можливість довести, що обвинувачення було вигаданим і навмисним.

Українська система правосуддя нездатна забезпечити кримінальну відповідальність першим особам держави, винним у фальсифікації справи Шеремета. Про це в ефірі “Прямого” заявила адвокатеса Валентина Теличенко, передають Патріоти України.

“Така новина – це сигнал для українських прокурорів і для президента Зеленського про те, що вони мусять припинити переслідування невинуватих людей, яких зараз підозрюють у вчиненні вбивства Павла Шеремета, і звільнити з-під варти Андрія Антоненка негайно, і переглянути свою позицію стосовно того, чи є підстави взагалі підозрювати цих трьох: і Кузьменко, і Дугарь, і Антоненка”, – заявила Теличенко.

Вона додала, що у справі досі безліч питань на які потрібна відповідь. “Коли ж говорити про те, що насправді відбулося, то, звичайно, оприлюднених записів не досить, і ми маємо багато запитань без відповідей: хто вбив, з якою метою вбив журналіста, чому оприлюднено саме тепер записи і таке інше”, – зауважила адвокатеса.

За її словами владі не варто наполягати на продовженні справи, крім того, є можливість довести, що обвинувачення було вигаданим і навмисним. “Найглупіше, що зараз може зробити українська прокуратура – так це далі наполягати на підозрі і обвинуваченні перерахованим трьом особам. Так чи інакше, це обвинувачення неспроможне. Більше того, можливо довести про те, що це обвинувачення було вигадане навмисне. І, власне, присутність Зеленського на брифінгу свідчить про відсутність правосуддя, про тиск на правосуддя і про хибні мотиви такого переслідування”, – заявила Теличенко.

Адвокатеса наголосила. що владі доведеться сплатити неймовірну компенсацію затриманим за роки проведені в ув’язненні. “Тому, звичайно, найглупіше, що могло би бути – це далі наполягати на цій підозрі, відмовляючись, що, мовляв, записи ще не перевірені на предмет автентичності, чи якось інакше. І, на жаль, вже почали українські посадовці розповідати про те, що записи нібито ніщо”, – додала Теличенко.

“Я мушу їм сказати, що попереду для них ще багато неприємних новин. І, власне кажучи, я абсолютно переконана, що виправдані будуть і Антоненко, і Кузьменко, і Дугарь, і що буде заплачено їм величезні компенсації, особливо Андрію Антоненку за проведені за ґратами понад рік”, – підкреслила адвокатеса.

Вона підкреслила, що ніхто не зможе компенсувати затриманим витрачених нервів та втраченого у в’язниці часу. “Єдине, що ніхто не зможе компенсувати час, витрачений на боротьбу з таким “кривосуддям”, ніхто не зможе компенсувати нерви, витрачені і самими фігурантами, і їхніми родичами. Тому це все дуже сумно і прикро. Проте, боюся, що дехто із теперішніх посадовців почнуть думати тільки тоді, коли шукатимуть способів втекти від необхідності відповідати перед законом України”, – заявила Валентина Теличенко.

Попри це, адвокатеса запевнила, що безкарно порушувати закон не вийде. За її словами винних у фальсифікації злочину чекає щонайменше політична відповідальність. “Відповідальність може бути кримінальною. Але реалістично навряд чи зруйнована держава зможе довести в кримінальній площині винуватість перших осіб. А лише буде дуже жорстка політична відповідальність. Це буде боляче всім, але ця відповідальність наступить. Тому що так не буває, щоб системно і безкарно порушувати закон і права людей аж настільки грубо, як це зараз відбувається”, – заявила Теличенко.

Джерело: Прямий

"України тут більше не буде": Пасічнику з Харківщини оголосили підозру за любов до РФ (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 19:51

Слідчі оголосили підозру 65-річному жителю селища Садовод у Великобурлуцькій громаді, який підтримував російських окупантів та публічно закликав односельців не визнавати державний суверенітет України, передають Патріоти України. Чоловік радів приходу о...

Чи можуть окупанти захопити Харків: Командувач Нацгвардії озвучив прогноз

вівторок, 23 квітень 2024, 18:56

Командувач Нацгвардії Олександр Півненко розповів, чи дійсно окупаційна армія Росії може захопити Харків. За його словами, росіяни здатні діяти лише класично. Два-три напрямки відволікаючі й один -0 основний. Про це він розповів в інтерв’ю LIGA.net,...