Хіти тижня. Сторінками історії: Кого Сталін хотів зробити своїм наступником

За інформацією журналістів після смерті диктатора повинен був очолити СРСР перший секретар ЦК КП Білорусі.

Йосип Сталін планував зробити своїм наступником відомого радянського партійного діяча Пантелеймона Пономаренка, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Саме колишній перший секретар ЦК КП Білорусі повинен був очолити СРСР після смерті диктатора.

Також повідомляється, що ще в 1951 році - за два роки до кончини - Сталін почав передавати частину повноважень наближеним. Зокрема, факсиміле для проставлення свого підпису на документах він забезпечив своїх наближених соратників Лаврентія Берію, Георгія Маленкова і Миколи Булганіна. На думку істориків, це було пов'язано з тим, що Сталіну було все важче поєднувати посаду голови Ради Міністрів з посадою першого секретаря партії. При цьому пост Радміну Коба залишати не збирався.

Фахівці вважають, що відкрито на з'їзді партії провести поділ влади не вдалося "через створену самим Сталіним атмосферу страху і лизоблюдства у верхах". Тому під ранок 1 березня 1953 року Сталін повідомив Берії, Маленкову, Булганіну і Пономаренку, кого з них він хоче бачити замість себе на посаді глави СРСР. Швидше за все, комусь з них це не сподобалося, і "ці діячі вирішили прискорити смерть вождя".

Пантелеймон Пономаренко

Цікаво, що до того, як назвати наступником Пономаренка, Сталін хотів зробити вождем Миколу Вознесенського. Але після того, як Коба в 1950 році вимовив ім'я Вознесенського, того одразу ж стратили. А руку до цього доклали Маленков, Берія і Хрущов.

Додамо, що після смерті диктатора, його місце зайняв Георгій Маленков, який пробув головою Ради Міністрів СРСР до 8 лютого 1955 року.

Георгій Маленков

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...