Хіти тижня. Таки буде війна у Перській затоці? США опублікували докази причетності Ірану до вибухів на танкерах

В Оманській затоці на двох нафтових танкерах сталися вибухи, один з них горить. США звинувачують Іран в нападі на судна, зазначають Патріоти України. "За оцінками уряду Сполучених Штатів, Ісламська Республіка Іран несе відповідальність за напади, які сталися сьогодні в Оманській затоці", - заявив державний секретар США Майк Помпео.

"Ця оцінка заснована на розвідувальних даних, використаній зброї, рівні досвіду, необхідного для виконання операції, недавніх аналогічних іранських нападах на судноплавство і на той факт, що жодна проксі-група, що діє в цьому районі, не має ресурсів і навичок для дій з таким високим ступенем складності", - сказав Помпео.

Він також звинуватив Тегеран у тому, що він стояв за аналогічною атакою на чотири танкера в тому ж районі, яка відбулась 12 травня.

Наразі центральне командування збройних сил США опублікувало фото і відео, які доводять, що до вибухів на двох нафтових танкерах в Оманській затоці (горловина Перської.-ред.) причетні бійці Корпусу вартових ісламської революції (КВІР).

За даними американських військових, обидва судна перебували в міжнародних водах в Оманській затоці на відстані приблизно 10 морських миль одне від одного, коли подали сигнал лиха. Вибух на одному з них стався 14 червня в 6:12 ранку за місцевим часом, а на другому о 7:00.

Корабель ВМС США USS Bainbridge знаходився приблизно в 40 морських милях від норвезького танкера Altair і після вибуху негайно почав скорочувати відстань.

Американські військові повідомили, що їхній літак спостерігав біля норвезького танкера іранський патрульний катер класу Hendijan і кілька швидкохідних човнів.

Згідно з повідомленням, моторний човен Hyundai Dubai, який врятував моряків з танкера Altair, на вимогу іранських військових передав їм врятований екіпаж.

Годиною пізніше корабель ВМС США USS Bainbridge забрав моряків з голландського буксира Coastal Ace, який врятував екіпаж японського танкера Kokuka Courageous. Моряки залишили танкер після виявлення, імовірно, другої міни, що не розірвалася, на його корпусі.

При цьому іранський патрульний катер Hendijan також намагався дістатися до буксира Coastal Ace, щоб забрати моряків, перш ніж вони були врятовані американським кораблем USS Bainbridge.

О 4:10 вечора за місцевим часом іранський патрульний катер наблизився до танкера Kokuka Courageous і американські військові зафіксували, як іранці забирають міну, що не розірвалася, з борту судна.

"США і наші партнери в регіоні вживатимуть усіх необхідних заходів для захисту себе і своїх інтересів. Сьогоднішні атаки представляють собою явну загрозу міжнародній свободі судноплавства та вільній торгівлі", - йдеться в заяві Центрального командування армії США.

"Сполучені Штати не зацікавлені в участі в новому конфлікті на Близькому Сході. Однак ми будемо захищати наші інтереси", - додали вони.

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...