Хіти тижня. "Тату, рятуй, мені пипець": Як кандидат на командувача ССО п’яним заважав навчанням, які призвели до смертей на полігоні "Десна"

Дії Олександра Доманського поламали життя багатьом людям і саме вони призвели до загибелі курсантів.

Полковник Сухопутних військ ЗСУ Олександр Доманський, який може стати новим командувачем ССО, в стані алкогольного сп’яніння заважав своєму підлеглому керувати стрільбою з танка, яка призвела до загибелі курсантів на полігоні «Десна» у 2005 році. Про це розповів колишній офіцер 169-го навчального центру на ім’я Вадим (прізвище не розголошується на прохання джерела), повідомляють Патріоти України.

Зазначимо, що попри публікацію в ЗМІ скандальних подробиць біографії Доманського, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак не полишив ідею призначити його командувачем ССО. Хомчак планує представити Доманського до призначення, як тільки стихне хвиля в Мережі та медіа.

На момент трагічних подій у 169-му навчальному центрі «Десна» Доманський обіймав посаду заступника начальника центру. Ексвійськовий, який служив у «Десні», згадує, що якість навчання курсантів викликала питання.

«Якщо спочатку взяти загальну картину, а потім перейти на особистості, то ситуація була така. На той момент загальна бойова підготовка у навчальному центрі «Десна», якою керував, відповідно до своїх посадових обов’язків, пан Доманський, була зведена до того, що потрібно була кількість, а не якість. Кадрова політика і штатно-посадова структура навчальних підрозділів тоді передбачала відсутність належної кількості сержантського складу на посадах. Скажімо так, сержантів було достатньо, але їх було недостатньо для проведення занять», – розповідає Вадим.

За його словами, курсантів відволікали цілою низкою не потрібних завдань замість того, щоб зосередитися на стрільбі.

«Скажімо так, у розвинених арміях світу, якщо проводиться практична стрільба, особовий склад займається в навчальних місцях, виконуючи підготовку до практичного виконання цього завдання. У нормальних країнах ще й на тренажерах тренуються при цьому. Тобто готуються і вже на 3-4 навчальному місяці саме виконання вправи стрільби, практичне. Зате час підготовки в Десні на час виконання стрільб розгорталося від 15-20 навчальних місяців, не пов’язаних з виконанням стрільби. Тобто якщо ми розглядаємо стрілянину практично-штатним снарядом з танка, то особовий склад відволікали цілою низкою не потрібних завдань», – згадує ексофіцер.

Він зазначив, що замість підготовки до стрільби особовий склад займався, зокрема, навантажувально-розвантажувальними роботами. Наприклад, розпилюванням і розвантаженням лісу за наказом командування.

«Все було. Фарбували бордюри там, де це не було потрібно, це теж було. Це якщо брати загальну схему та систему підготовки. Тому що екіпаж, який скоїв цей фатальний постріл (у курсантів, – ред.), навідник оператора, який здійснив цей постріл, не мав достатніх напрацювань для виконання штабної стрільби, половину періоду взагалі цей боєць перебував на лікарняному, тобто його не можна було допускати до виконання цієї вправи – стрільби з танка», – пояснив колишній військовий.

Водночас у башті танка повинен був би перебувати сержант з мінімум шістьма або 12 місяцями служби, його спеціальність – командир танка, інструктор. Однак командиром танка, за словами ексофіцера, був такий же курсант і з того ж взводу, що і навідник оператора.

«Тому що сержанти були задіяні як керівники на навчальних точках. Одночасно виконання практичної стрільби на той момент здійснювали шість бойових машин. На кожній машині, виходить, має бути шість сержантів. Командиром танка повинен бути більш підготовлений курсант, у якого підвішений язик, який може сказати коректно по радіостанції і подати команди і виконати команди башті, яка керує вогнем», – каже Вадим.

Він згадує, що тоді керував навчаннями капітан і командир роти Володимир Ізбаш. Стрілянина відбувалася в нічний час, а башти танка були розгорнуті в протилежний від цілі бік.

«У цей момент на майданчик піднявся Доманський в стані алкогольного сп’яніння. І починається те, що військові називали “генеральський ефект”: ти на кого працюєш, чому цей папірець ось відкритий, чому ця бірка не туди і так далі… Кілька разів капітан просив полковника Доманського не заважати керувати вогнем або дати дозвіл на зупинку стрільби. Але цього не сталося, пан полковник цього не дав. І кричав, лаявся. І тут пролунав цей постріл, коли курсант, який був командиром танка, вирішив трішки поспати, тому що денна і нічна стрільби, тобто відпочити командир танка толком не зміг, і сталося таке. Навідник переплутав підсвічування у вікні навчального класу від однієї маленької лампочки з підсвічуванням мішені. І зробив постріл штатним осколковим фугасним снарядом 125 мм гарматою танка», – повідомив Вадим.

Колишній офіцер «Десни» стверджує, що після того, як з’ясувалося, що танк вистрілив у курсантів, у командування центру «почалися психи і нерви».

«Пан Доманський тут же почав дзвонити телефоном батькові, мовляв, тату, рятуй мене, мені пипець (батько Доманського – колишній депутат від “Комуністичної партії України”, – ред.). Двоє загиблих, двоє поранених, і ще один хлопець, який був комісований, з діагнозом “бойова психічна травма”. Тому що те, що він побачив своїми очима, він має тепер довічний діагноз і пенсію від Міністерства оборони. Снаряд розірвався всередині класу. Після цього, наскільки я пам’ятаю, товариш Доманський був відсторонений від посади, генерал Безпальчук був знятий з посади, Доманського перевели в 72 бригаду на посаду, з якої він прийшов, заступника командира бригади. Наскільки я знаю, спілкувався зі старшою донькою Доманського, то вона розповідала, що він дуже сильно пив і його згодом звільнили. По кримінальній справі затягували як могли, що нібито танк був несправний, потім весь цей екіпаж прослужив ще місяці три, ну і відправили по домівках. І чим все закінчилося, чи був суд у справі – я не в курсі. Командир частини був знятий з посади і відправлений на підвищення для посилення іміджу. Капітан Ізбаш, який років 10 років проходив капітаном, був знятий з посади», – сказав Вадим.

Він додав, що дії Доманського поламали життя багатьом людям і саме вони призвели до загибелі курсантів.

«Я особисто був присутній з капітаном Ізбашем, і з командиром частини на похоронах курсанта в Полтавській області – враження на все життя. Оцінку давати не мені, але я вважаю, що це був би дуже-дуже помилковий вибір міністра і всіх тих, хто призначає на посади такого рангу таких людей», – наголосив ексофіцер.

На його думку, можливе призначення Доманського на посаду командувача Сил спеціальних операцій – це акція по розвалу ССО, яке є наймолодшим, технічно оснащеним та підготовленим військовим підрозділом.

«Призначити цю людину – ну це майже за місяць погубити структуру ССО. Тому що люди, які звикли працювати спочатку головою, а потім робити справу руками, я впевнений, що такого командира вони не підтримають. Тому що там спочатку “я сказав, і мене це не хвилює, хоч шапками закидайте, але дайте мені на завтра на 6 ранку результат. Скільки при цьому буде ресурсів використано або скільки життів загублено, то мені все одно. Мені головне, щоб о 6:10 я доповідаю, що це виконано”. Там ось така людина. Розуму взагалі у людини немає», – підсумував Вадим.
Джерело: InfoResist

Німецький виробник БПЛА відкриє ще один завод в Україні: Стало відомо, скільки дронів вироблятиме

субота, 20 квітень 2024, 9:50

Німецький виробник безпілотників Quantum-Systems відкриє ще одне виробництво дронів в Україні з потужністю до 1000 БПЛА на рік. Про це повідомили на сайті компанії, передають Патріоти України. Новий завод стане другим підприємством компанії в Україні,...

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 20 квітня

субота, 20 квітень 2024, 9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно склали: