Хіти тижня. "Це натуральна окупація!": Жителі Казахстану розповіли, як ставляться до введення російських військових для придушення протестів (відео)

Казахстанці активно виступають проти військового втручання Росії й ОДКБ у внутрішні відносини Казахстану, відкрито заявляючи про окупаційний характер армійського вторгнення. Президент московського фонду "Казахська діаспора" Полат Джамалов у прямому етері російської радіостанції "Говорит Москва" заявив, що жителі Казахстану "піднімуться на захист країни", якщо буде введено іноземний збройний контингент, передають Патріоти України.

"Це натуральна окупація. Якщо нададуть їй характеру, що з'явилися, нібито захищаючи росіян, це буде кошмар", – заявив він. На його думку, етнічним росіянам на території Казахстану такий "руський світ" не потрібний. А самі казахи сприймуть військове втручання як агресію.

Крім того, Джамалов побачив "руку Москви" у мародерстві та руйнуванні будівель під час масових протестів. "Це всі підказки з усіх боків, у тому числі й із Москви. Я у цьому не сумніваюся", – наголосив він.

Жителі Казахстану почали збирати підписи під петицією проти введення до Казахстану військ країн-членів ОДКБ. Своєю чергою алматинський бізнесмен Рафік Джарилкасимов опублікував відео зі зверненням до інших держав у зв'язку з планами ОДКБ ввести армійські підрозділи на територію Казахстану. "У нас сьогодні вдома сварка. Ми посварилися зі своїми керівниками. Але це нікого не стосується... Владо, якщо ви, барани, не зуміли забезпечити діалог зі своїм народом, чому тепер хтось із палицею й автоматом повинен мене виховувати? Так, є деструктивні елементи. Так, є кримінальні злочини. Але це наша справа", – заявив він. За словами чоловіка, будь-яке іноземне втручання у внутрішні справи Казахстану вважається вторгненням. Владу країни на чолі з президентом країни Токаєвим він звинуватив у зраді батьківщини. Джарилкасимов підкреслив, що рішення про введення військ ОДКБ до Казахстану суперечить статуту та законам, оскільки це можна робити лише за зовнішньої агресії. Застосування військ проти народу він вважає військовим злочином, каральною операцією й іноземною інтервенцією.

Жителі Казахстану у соціальних мережах також масово висловлюють протест. "Це фатальна помилка. Але, можливо, заради цього і відбувалося розгойдування. Ми самі зможемо навести лад, нам не потрібні іноземні війська. Якщо їх введуть, то це буде вже боротьба за незалежність, вийдуть ще більше людей. Ввести війська інших країн, особливо Росії, – це зрада свого народу, це визнання своєї неспроможності як президента. Ми, КАЗАХИ, самі повинні та можемо впоратися з цією ситуацією. Коли потрібно було зачистити аеропорт для російських військ, наказали та через пів години аеропорт став чистим. Просто комусь потрібні російські війська, тому влаштували спеціальне розграбування міста", – пишуть жителі Казахстану.

Ситуація патова для всіх? Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

субота, 20 квітень 2024, 7:30

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у вип...

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...