Хіти тижня. Туреччина чекала, що ми будемо воювати з Росією за Крим, - український дипломат

Туреччина - дуже складна країна з точки зору політики, одна з найскладніших - серед наших партнерів, незважаючи на всі стратегічні аспекти.

Сергій Корсунський. Фото: Апостроф.

Туреччина не може стати союзником України в боротьбі з Росією, оскільки найтіснішим чином пов'язана з нею. І хоча в глибині душі турки чудово розуміють, хто чого вартий, але реальність диктує зовсім іншу лінію поведінки. При цьомуТуреччина залишається важливим партнером України - потрібно продовжувати вибудовувати наші відносини, але враховувати, що існує величезний фактор російського впливу на Туреччину. Про це в інтерв'ю розповів директор дипломатичної академії ім. Г. Удовенка при МЗС України, надзвичайний і повноважний посол України СЕРГІЙ КОРСУНСЬКИЙ, коментуючи підсумки візиту президента Зеленського в Турецьку Республіку. Патріоти України пропонують вам почитати текстовий запис цієї бесіди.

- Ви були надзвичайним і повноважним послом у Туреччині з 2008 по 2016 рік, і, думаю, у вас склалася своя думка про підсумки зустрічі Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана. Чи можемо ми сподіватися на Туреччину як на нашого антиросійського союзника?

- Візит до Туреччини я б охарактеризував так: пост здав, пост прийняв. Туреччина, дійсно, одна з найважливіших країн серед нашого найближчого оточення в регіоні. Крім того, що це країна - член НАТО і дуже великий наш торговий партнер, це та країна, яка контролює Босфор, тобто вхід і вихід із Чорного моря. І поки він у руках Туреччини, поки Туреччина дотримується Конвенції Монтре і залишається членом НАТО, нам нічого не загрожує. Але якщо в якийсь момент Туреччина передумає, це може створити проблеми не тільки для України, але для всіх чорноморських країн.

Щодо того, чи належить Туреччина, як ви сказали, до антиросійських союзників України - ні, не належить. Це я можу сказати відразу. За останні три роки відбулася значна трансформація, і сьогоднішня Туреччина кардинально відрізняється від тієї, яку я пам'ятаю до 2016 року. Я вам наведу кілька фактів. Ердоган - третій світовий лідер після Меркель і президента Франції, з якими Путін спілкується по телефону. У них за рік відбувається сім-вісім самітів. Щомісяця вони розмовляють по телефону, дуже щільно координують політику з ключових питань, зокрема, щодо Сирії. У Туреччині "Росатом" будує атомну станцію. Спочатку це були стовідсоткові інвестиції, зараз - це половина. Зрозуміло, що якщо Росія будує атомну станцію, вона буде поставляти туди паливо, займатися відходами. Це на десятиліття найжорстокішим чином прив'язує Туреччину до Росії.

Туреччина, на жаль, не виконала свою обіцянку - я свідок - про те, що буде побудована тільки одна нитка "Турецького потоку", по якій газ постачатиметься до Туреччини. Це погано для нас, але це можна було пояснити. Але насправді побудовано дві гілки, і друга гілка йде в Європу. Таким чином, Туреччина фактично дала згоду на те, що з нашого ринку, з нашого транзиту піде 31 мільярд кубів газу на південь. Туреччина добре усвідомлювала наслідки цього кроку, але вона на це пішла.

Щодо питання кримських татар - тут позитив, незмінний від першого дня окупації. Хоча турки не розуміють, чому ми не захищали Крим військовим чином. Вони очікували, що ми будемо воювати. Коли йде військова агресія, то має бути відповідна відповідь. Але, звичайно ж, вони ніколи не визнають окупацію Криму і будуть підтримувати кримських татар. У Туреччині живуть приблизно чотири мільйони кримських турків, і знехтувати думкою такої кількості виборців Ердоган не може.

Президенту Зеленському було важливо познайомитися з Ердоганом. Але я вважаю, що говорити про економічні питання зарано. Тому що формат наших відносин із Туреччиною за останні вісім років, з 2011 року - це стратегічні поради. Це повинно відбуватимуться в присутності членів уряду, а уряду у нас зараз фактично немає, тобто старий практично не діє, а новий ми ще не сформували.

Думаю, що Ердогану теж важливо було подивитися на нашого президента. Зараз усі хочуть познайомитися з цим унікальним президентом, який зумів показати такий результат, та ще й на парламентських виборах підтвердити. Хочемо ми того чи ні, Україна повернулася, вже без будь-яких революцій, у світовий порядок денний. Усі хочуть зрозуміти, як у демократичній країні при чистих демократичних виборах, які ніхто не оскаржує, перемагає президент-неофіт, який раніше не займався політикою, і отримує 73% підтримки громадян.

- Коли почне працювати новий парламент і буде сформовано новий Кабінет міністрів, на що ми можемо розраховувати в майбутньому в плані співпраці з Туреччиною? Можливо, є якісь пріоритетні сфери, наприклад, військова співпраця?

- В останні роки з турками було налагоджено серйозну співпрацю у військово-технічній сфері. Були і до цього різні проекти, коли почалася війна і реально була потрібна їхня підтримка щодо систем зв'язку, щодо безпілотників - дуже серйозні проекти. Але мене все ж певні сумніви зсередини гризуть, ніяк не дають радіти остаточно. У Туреччини та Росії дуже тісне військово-технічне співробітництво - одні С-400 чого варті. Тепер вони кажуть, що будуть замість Ф-35 купувати літаки Су-35. Тому в даній ситуації ми повинні бути абсолютно впевнені, що росіяни не знають про те, що ми робимо.

- Чи союзник нам Туреччина в цих питаннях?

- Я думаю, що так. У мене немає підстав вважати інакше. Вони завжди розділяли Україну і Росію, навіть до війни. Від часів Османської імперії і від часів Республіки Туреччина завжди мріяла, щоб був у неї союзник у регіоні, який може урівноважити імперську Росію, і завжди дивилася на Україну саме як на такого союзника. Тому, я думаю, в глибині душі турки чудово розуміють, хто чого вартий, але реальна політика диктує зовсім іншу лінію поведінки, яка означає, що відмовитися від співпраці з Росією вони не можуть. Туреччина отримує практично половину газу з Росії - 27 мільярдів кубів, і ця цифра буде тільки рости, будується атомна станція, тісне військово-технічне співробітництво, спільні будівельні проекти, великий експорт аграрної продукції, а також мільйони російських туристів відпочивають у Туреччині. Помідори Росія не купує в Європі, а у турків, оскільки Туреччина санкцій не дотримується.

Потрібно чітко розуміти, що є величезний зв'язок між Росією та Туреччиною. Путін давним-давно виділяє фінансування на культурну частину: задіяні різноманітні колективи, починаючи від хору Червоної Армії, закінчуючи балетом. Вони спеціально розучують пісні турецькою мовою, перекладають письменників. Ви навіть уявити собі не можете, який йде потік російської уваги на Туреччину. Тому що Туреччина, я ще раз повторюю, - це ключ до Чорного моря і це країна НАТО. Вибити Туреччину з НАТО - це просто рожева мрія Путіна, а контроль над Босфором - це мрія всіх поколінь російських імператорів.

- А що стримує Путіна в досягненні такої мрії?

- Те, що Туреччина - член НАТО. До того ж - це друга армія в НАТО, це величезний флот. Що стосується військового аспекту, зараз Туреччина стоїть на абсолютно чітких позиціях. Але ми не можемо передбачити, що станеться через рік-два, особливо напередодні 2024 року, коли Путін буде закінчувати свій другий термін. Йому треба буде або йти з політики, і йти імператором, або якийсь інший формат шукати. Що буде відбуватися в Кремлі, ми уявити не можемо.

Як я вже сказав, економічна залежність Туреччини від Росії тільки зростає. Туреччина - дуже складна країна з точки зору політики, одна з найскладніших - серед наших партнерів, незважаючи на всі стратегічні аспекти. Тому я думаю, що це був ознайомчий візит. Саме так до нього потрібно ставитися. Ми повинні продовжувати вибудовувати відносини з Туреччиною на тому розумінні, що це друг, партнер, але при цьому існує величезний фактор російського впливу на неї. Тому все, що ми будемо робити, буде мати цю тінь, так чи інакше.

Джерело: Апостроф

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...