Хіти тижня. Турецькі БПЛА домінують у небі Лівії, "туристи Путіна" у важкій облозі. Росія потроху витискає "братній" Іран з Сирії

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 24 квітня 2020 року

Лівія: Ця доба в Лівії відзначилася низкою гучних заяв від різних сторін конфлікту. Так, Х.Хафтар, командувач ЛНА, закликав лівійців відмовитися від підтримуваної ООН Лівійської політичної угоди та наділити його армію повноваженнями для розбудови країни.

Дійсно, термін відведений для функціонування технічної Президентської ради в Тріполі сплив, але Хафтар чомусь не згадав у своєму зверненні, що саме він, особисто, несе відповідальність за зрив політичного процесу і початок громадянської війни.

Наступний голова маріонеточного нелегітимного парламенту в Тобруці А.Салех, також закликав заново сформувати Президентську раду та уряд, змінити Конституцію країни, а хафтарівський ЛНА продовжувати воювати.

Така синхронне винесення на загал політичних питань, може свідчити лише про критичний стан хафтарівських сил та його спонсорів і визнання військової поразки.

Голова Президентської ради в Тріполі Ф.Саррадж в свою чергу зробив трохи іншу, але більш важливу заяву. За його повідомленням УНЄ звернувся до Ради Безпеки ООН з листом в якому оголосив про відмову від місії ЄС (IRINI) з моніторингу ембарго на озброєння. «План ЄС не включав моніторинг повітряного та сухопутного кордону на сході Лівії, а звіти підтверджують потік зброї та техніки з цих кордонів до Хафтара. Ми не сподівались, що країни Європейського Союзу не розмежуватимуть агресора та його «жертву», а також ставатимуть на бік агресора та будуть придушувати УНЄ, забуваючи, що це законний уряд, який ви визнали» – додав Ф.Саррадж.

На землі Збройні сили Лівії продовжили тиснути на війська Хафтара на півдні Тріполі. Просування відбувається на осі Салах Алдін, де вагнерівців застосували нервово-паралітичний газ проти урядової армії. Такий зухвалий військовий злочин лише додав мотивації бійцям УНЄ для знищення російських найманців. Хай їм Бог допомагає.

Просування урядових сил також відбулося на південному сході Тріполі в районі міжнародного аеропорту. Війска УНЄ звільнили черговий район і взяли підрозділи ЛНА, що знаходяться в самому аеропорту в напівкільце.

Авіабаза аль-Ватійя на захід від Тріполі продовжує знаходитися в оточенні та під контролем з повітря турецьких БПЛА. За добу знищені 9 транспортних засобів і не менше 14 найманців.

На фронті Тархуна триває нарощування сил з боку УНЄ. Вочевидь, що враховуючи кількість військ які нагнав Хафтар у місто, чисельності урядового угруповання було б замало. Цей недолік вже виправляється.

Паралельно зі впевненістю на фронті тріполянам уряд намагається повернути ще й безпекову впевненість. Масштабні показові навчання поліції та сил МВС були проведенні в лівійській столиці.

Приватний реактивний літак Хафтара (P4-RMA) зробив рейс в Каракас, Венесуела. Що було на літаку або хто був, можемо лише здогадуватися, кокс чи гроші не важливо, важливо коло друзів путіна чітко окреслюється.

Туреччина: На півночі Іраку турецькі ВПС нейтралізували 8 терористів.

Сирія: Здається що перші «результати» зустрічей свинопсів з племінними шейхами на північному сході Сирії є. В провінції Хасака місцеві молодики закидали каміннями американських патруль. Кумедним є те, що русня розраховується за подібні методи «комунікації» американськими доларами.

І ще один чудовий поворот. Новобранці проіранської бригади Фатіміюн, яка складається з афганців, будуть проходити військовий вишкіл разом з проросійськими. Це підтвердив командир Фатіміюн – Абдулла Салахі. Такий відверто недружні крок мокшан в бік іранців навряд чи залишиться не поміченим.

Бригада Фатіміюн отримала «бойове хрещення» під час боїв з ІДІЛ під Пальмирою в 2016 році. З того часу Салахі підтримує тісні стосунки з одним російським генералом в Сирії, генерал-полковником олександром дворніковим. Такі контакти за спиною КВІР мають дуже розлютити іранців, що буде сприйняте ними як болісний удар по всій іранський структурі в Сирії.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...