Хіти тижня. Турецькі БПЛА продовжують нищити найманців у Лівії. Русня нахабніє в Сирії. Ізраїль знищує інфраструктури військових аеродромів Асада

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 4 травня 2020 року

Лівія: Турецька військова допомога стала вирішальною у переломі війни в Лівії. Враховуючи кількість задіяних країн, цю війну вже аж ніяково називати «громадянською». Як символ підтримки з боку Туреччини може слугувати силует фрегату турецьких ВМС на проти столичного району Таджура.

Військову допомогу інших країн символізує професійний єгипетський «іхтамнєт», що позує на своєму акаунті в Instagram в лівійському місті Тобрук, що під контролем ЛНА.


Як бачимо, реальні підтримка і відповідальність за неї, веде до успіху та приголомшливого результату на полі бою. Турецька агенція Anadolu повідомляє, що коаліція Хафтара почала розпадатися на прихильників власне Хафтара і прибічника мирного врегулювання Сагілу Салеху. І хоча лише один командир ЛНА поки відкрито перейшов на бік Салеха, багато хто уважно спостерігають за розвитком подій.

Всі наявні оплачені найманці масово перекидаються на фронт, їх місце в тилу займають єгипетські «іхтамнєти» та вагнерівці. Ще русня намагається переправити максимальну кількість завербованих сирійців з підконтрольних асаду територій. Але, як кажуть таких охочих взагалі то не багато.

А замість переможних реляцій з фронтів, пропагандисті закидають цілковиті фейки, які розраховані лише підбадьорювати власне «гарматне м’ясо». Так пару днів тому, з’явилася чергова побрехенька, що турки перестали платити своїм проксі в Лівії і ті масово ринулися в Італію, вплав.

Наявні сирійські мобілізаційні ресурси в Туреччині за рахунок біженців (а таких 3 млн. чол.) для масштабів лівійської війни, майже не вичерпні. А заявлені 2000 доларів місячної платні є маною з небес, у порівнянні з середньою платнею 150 доларів на війні сирійській. А турки, за моїми спостереженнями, виявилися дуже наполегливими і фахівцями в плануванні. Тому все йде за планом.

А за результатами реалізованих турецьких планів за квітень, з боку хафтарівських сил підтверджені 272 – «200». Лівійська армія бере на себе зобов’язання збільшити їх кількість до 500 у травні, якщо останні не скористаються нагодою здатися.

На землі, центр уваги знов перемістився до оточеної лівійської бази аль-Ваттійя. Численні удари з повітря відбувалися і в неділю і сьогодні. Вдалося знищити три польові склади з боєприпасами та більше п’яти транспортних засобів противника. Також кошмарять турецькі БПЛА передову позицію ЛНА на КПП “Зреар”, яку били вже неодноразово.

ВПС лівійської армії знищили черговий конвой хафтарівців в долині Тенаї на околицях Несми. 3 військові машини повністю знищені разом з десантом. А в районі Аль-Каріат знищений черговий автобус з поповненням для ЛНА. І вже сьогодні поблизу Аль-Каріат знищена колона з семи автоцистерн на шляху до міста Тархуна.

А на фронті Тархуна, продовжуються кровопролитні бої. Крім інших, в боях за Тархуна загинули два польові командири 106-го батальйону зрадників ЛНА – Салем Муса Аль-Баракі та Фарадж аль-Менфі.

У Хафтара заявили, про збиття БПЛА Bayraktar TB2 в районі аеропорту Мітіга в Тріполі. Но це не точно. В УНЄ інформацію не підтвердили. Може щось і впало, але не Bayraktar.

Туреччина: Турецький командос ліквідував ще 12 терористів PПK/YPG, які намагалися з боєм прорватися до зони операції «Джерело Миру» на півдні Сирії.

Ірак: Терористи Ісламської держави здійснили зухвалий напад на поліцейський відділ в Заганія, на північ від Бакуби, провінція Діяла. Офіційні джерела не повідомляють, а ісламістські хизуються вбивством декількох іракських силовиків. Після нападу бойовики вдало відійшли.

Сирія: Режим продовжує постійно перевіряти на міцність турецькі нерви. За два місяці, що минули з початку перемир’я в Ідлібі зафіксовано вже 273 порушення угоди про припинення вогню в Ідлібі.

Кількість людей, що змогла повернутися до своїх домівок, в результаті припинення вогню не перевищує 22,53% від загальної кількості переміщених осіб. Ще 47,20% в принципі не можуть повернутися, бо міста де вони жили окуповані асадитами. Всього ж в місцях тимчасового перебування зараз знаходяться 806 тисяч 636 осіб.

В Джабал аль-Завії, асадити втратили розвідувальний БПЛА. Там же, повстанці поцілили з ПТРК бульдозер режиму під час спроби в нічний час, створювати укріплення.

А в аеропорту міста Хама впав із-за неоприлюднених причин Міг-21 ВПС режиму. Про долю пілоту не повідомлялося.

У провінції Дараа на півдні Сирії, стався нечуваний напад на місцевий відділок поліції Музайріб. Всі дев’ять асадитів, що знаходилися у відділку були вивезені, а потім знайдені застріленими у голову на об’їзній дорозі. Кажуть, що це була помста місцевих за викрадення двох колишній революціонерів, яке провела поліція два дні тому.

Наступним інформаційним «оргазмом» для пропагандистів на минулих вихідних, стало блокування свинопсами американського патрулю на в’їзді до міста Камишли. Насправді хто «переміг» достеменно не зрозуміло, але точно роз’їхалися мирно. Хоча сам факт такого блокування є безпрецедентною нахабністю з боку русні і стався вперше. Чим власне і викликав такий нездоровий ажіотаж.

Але, щоб не було ні в кого сумнівів, щодо мотивів та наслідків такої провокації, хочу зауважити лише на тому, що під час блокування на місці був присутній заступник командуючого вдв вс ерефії деякий анатолій концевой. Тобто розуміємо, що рішення про блокування приймалося на самому вищому рівні і контроль за виконанням, та спостерігання аби нічого не сталося було покладено саме на цього концевого. Ну і звісно ж – десантний генерал командував типу «військовою поліцією».

Але русня нахабніє не лише на півночі Сирії. Цього разу вони приперлися до провінції Дейр Ез Зор. Де так само провели патрулювання. Місцева інформаційна мережа «DeirEzzor24» повідомляє, що патруль пройшов біля фортеці Аль-Рахба в місті Аль-Маядін.

Мережа зазначила, що пересування російських транспортних засобів є зміною російської присутності в місті, де раніше воно було обмежено русні просунутися на східну частину країни. А до цього, були прибрані прапори іранських проксі з міста Аль-Маядін

Таку поведінку, з боку рашистів можна пояснити, продовженням відтискання іранців з їх традиційних зон впливу. Тому що продовження, іранської експансії та провокування війни іранцями в Сирії, в кінці кінців приведе до повалення режиму і втрати впливу для самої рашки.

Зрозуміло, що для контролю ще більших територій рашка перекидає нові підрозділи живої сили до Сирії. На фото прибуття БДК 12 квітня до порту Тартус. На борту крім техніки, було понад 150 солдатів.

Ізраїль: Нові супутникові знімки наслідків ізраїльських ударів по Сирії, дещо прояснюють їх цілі та мету. Так от, 25 квітня Ізраїль завдав ракетних ударів і повністю обеззброїв базу «Шайрат» ВПС Сирії з винищувачами МіГ-29.

На знімках, чітко видно не менше 9 ракетних ударів, при цьому, руйнування торкнулися головним чином інфраструктури військового аеродрому, зокрема, мова йде про руйнування злітно-посадкових смуг, руліжних доріжок, позицій навігаційних систем тощо.

За оцінками фахівців основною причиною нанесення повітряних ударів по сирійській військовій авіабазі «Шайрат», де знаходяться не менше 6 винищувачів МіГ-29, стала необхідність недопущення використання даного військового аеродрому сирійськими ВПС. Не виключено, що таким чином в Ізраїлі вирішили перестрахуватися на випадок, якщо Сирія вирішить використовувати свої винищувачі для атаки на F-16, що може свідчити лише про інтенсифікацію зусиль Ізраїлю в Сирії.

Іран: Влада Ірану вирішила провести деномінацію та перейменування національної валюти. З іранського реалу буде прибрано чотири нулі і буде він названий – томан. Як відомо, деномінація гарний спосіб сховати грошову емісію.

Єгипет: Єгипетська армія оголошує про вбивство та поранення 4 офіцерів, 3 унтер-офіцерів та 8 солдатів під час операцій проти осередків Ісламської держави на півострові Синай.


Джерело


Опублікував: Андрій Савчук

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...

"Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі": Сирський показав, як ЗСУ нищать живу силу й техніку росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 11:23

Сили оборони України й далі активно знищують живу силу і військову техніку країни-агресора РФ. Про це в Telegram 20 квітня заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти України. "Окупанти не знають спокою ні вдень, ні вночі. Про ...