Хіти тижня. У Лівії тривають запеклі бої на фронтах Тріполі. Туреччина "несподівано" перенесла активацію С-400. Президент Курдистану запропонував РПК забиратися геть. В Ємені перемир’я так і не сталося

Війна в Лівії та огляд подій на Близькому сході

Лівія: Чудова ілюстрація складного процесу який зараз відбувається на фронтах Тріполі, від турецької ANADOLU AGENCY (RU). Замість багатьох слів.

Станом на сьогодні сторони залишилися на тих самих позиціях, що і вчора. Під містом Трахуна, хафтарівці готуються до захисту міста. Постійно підходять підкріплення, і вони з ходу намагаються посунути лівійську армію.


Урядові сили також продовжують підсилення своїх частин під Тархуном. В небі дуже активні БПЛА. Для контролю звільненої території сили поліції УНЄ вже розгорнули блок-пости, опорні пункти та застави на адміністративних кордонах.

Прес-служба лівійської армії звернулася до громадян з проханням не публікувати інформацію про переміщення військ до офіційного оголошення про це самою армією. Місцеві масово залишають місто Тархуна в очікуванні скорого штурму.

Сьогодні найбіліший прогрес лівійська армія досягла навколо міжнародного аеропорту Тріполі. Після звільнення навколишніх районів, хафтарівці опинилися в напівоточенні. Кільце навколо них неухильно стискається.

Хафтарівські війська продовжують масові бомбардування позицій та місць розташування УНЄ, прилітає також і по мирному населенню. На відео нижче ЛНА виклало роботу своїх БПЛА по бійцям УНЄ.

Активні бойові дії звісно ж ведуть до бойових втрат. Подейкують, що серед сирійців які воюють на боці УНЄ, під час наступу на Тархуну – дев’ять загиблих.

Кількість втрат серед хафтарівських найманців підрахувати важко. Але в мережу виставляють повідомлення з прощею за загиблими, що дає змогу ідентифікувати країни їх походження. Так «спливла» велика кількість загиблих серед суданських найманців. Їх загублені телефони та повідомлення далі цінну інформацію.

Також з повідомлення єгипетської армії, про загибель молодшого лейтенанта Омар Гаді на півострові Сінай, вдалося ідентифікувати ще одного з «200» під Тархуна. Такий собі єгипетський «іхтамнєт».

Що стосується Вагнерівців, то про втрати серед них ми можемо взагалі не дізнатися. Бо такі в них скрепи. Але можна зі впевненістю казати, що на таку війну яку отримали вагнерівці, вони не підписувалися. Замість берберів у «шльопках» з калашами, вони отримали відповідь потужної турецької армії. Все згодом вийде як у пісні Бориса Грєбєнщикова – «Нас з тобою нає…и».

Туреччина: Reuters повідомило, посилаючись на своє офіційне джерело, про те що Туреччина відтермінує активацію С-400, яка було заплановано на квітень. Основною причиною такого рішення назване поширення коронавірусу.

Ірак: В мережу потрапили супутникові знімки ракетного комплексу “Петріот” на американській авіабазі Айн аль-Асад в Іраку. (17 квітня 2020 р.).

Президент Курдської автономії в Іраку Нечірван Барзані, заявив, що саме краще, що може зробити Робітнича партія Курдистану це залишити Курдистан. «РПК не буде рішати, яка влада залишиться і яка влада піде. РПК не отримає такої легітимності в регіоні».

Сирія: В самому Ідлібі дуже схоже на те, що турецька армія завершила своє розгортання. Значно збільшена чисельність війська, розгорнуті системи ППО, проводяться переформатування опозиційних сил.

Асадити не бажають виконувати перемир’я і день у день обстрілюють звільнені теритоірї. Сьогодні важка артилерія армії режиму відстрілялася по місту Афес, та селам Аль-Саліхійя та Маарбелет на півдні Ідлібу.

Cіpійці цілими родинами, разом з дітьми туляться у порушених будинках, майже під відкритим небом. В такі надважкі часи, їм краще залишатися у напівзруйнованих будинках чим жити під окупацією асадом.

Ємен: Не зважаючи на оголошене перемир’я, бойовики з руху «Ансаруллах» (хусити) запустили балістичну ракету по підконтрольній урядовим силам провінції Маріб. І спробували атакувати область Хабіль Аль-Абді, на захід від Катаби, в провінції Аль-Далеа. Урядові сили вдало відбили наступ і перейшли у контрнаступ.

Представник коаліції Турки аль-Малікі підкреслив, що цим ударом хусити відкинули всі спроби і зусилля щодо забезпечення припинення вогню. За його словами, коаліційні сили дотримуються правил конфлікту, вживають необхідних заходів щодо захисту мирних жителів в Ємені і залишають за собою право на самооборону.

На фото нижче комбі Humvee з баштою BMP-1. Саморобка від хуситів.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Важливий показник:: Майже 60% громадян країн НАТО підтримують вступ України до Альянсу

неділя, 28 квітень 2024, 6:30

Згідно з опитуванням, проведеним на замовлення German Marshall Fund, у більшості країн НАТО зріс рівень підтримки вступу України до Альянсу, передають Патріоти України з посиланням на управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Як зазначає організація Bra...

Лише самих дезертирів - десятки тисяч: Міноборони Великобританії оновили оцінку втрат росіянами техніки та бійців з початку повномасштабного вторгнення в Україну

неділя, 28 квітень 2024, 4:15

За оцінками Міноборони Великої Британії, російські війська втратили вбитими та пораненими близько 450 тисяч бійців, і це без урахування різних ПВК. З початку повномасштабної війни російська армія втратила сотні тисяч військових вбитими та пораненими, а...