Хіти тижня. У Лівії знищено російську систему ППО. Туреччина значно посилася в Ідлібі. Ізраїль: "Це не ми", але "ми вас попередили". Накротрафік як основне джерело фінансування терористів

Огляд подій на Близькому сході 10 квітня 2020 року


Лівія: Турецькі БПЛА Bayraktar TB2 продовжують сіяти хафтарофобію в Лівії. У Бані Валід була знищена вантажівка з боєприпасами, яка маскувалася під овочеву. Здійснені декілька ударів по авіабазі аль-Ватійя, де знищено декілька цілей. Знищений штаб 9-ої бригади, разом з особовим складом та складом з озброєнням поруч. І самою «жирною» здобиччю «Прапороносців» стала російська система ППО під місто Тархуна. Джерело не повідомляє, яка саме система, але ми можемо припустити, що то був «Панцир» з вагнерівським розрахунком.

З іншої сторони почалася справжня істерія. На пропагандистському фронті, прохафтарівські ЗМІ, за відсутністю «перемог», почали проводити паралелі між Хафтаром та Гамількаром Баркою (був такий античний начальник в до Христові часи). Відразу самі собою згадалися печенігі та половці)

На фронтах істерія позначилася нерозбірливими обстрілами об’єктів інфраструктури лівійської столиці. Дефіцит пального та знищення опорних мереж призвело до відключення від подачі електроживлення в декількох районах Тріполі. Під великою загрозою стоїть водопостачання. ЛНА намагається порушити і цю систему.

І вкотре реактивними системами обстріляний морський порт Тріполі. Один із снарядів підпалив адміністративні будівлі всередині порту. Пожежникам вдалося погасити вогонь.

Повідомляється, що в порт міста Тобрук, що є столицею хафтарівської частини Лівії прибуло судно з Єгипту з озброєнням. Такий факт є прямим порушенням збройного ембарго ООН. Європейська місія по контролю за дотриманням ембарго нічого не помітила.

Туреччина: Сирійська обсерваторія з прав людини (SOHR), повідомляє, що на сьогоднішній день в Ідлібі даний час перебуває 29 000 турецьких військ. З початку лютого в регіон також було завезено понад 5000 бронетранспортерів, танків та гаубиць. Підсилення турецького війська не зупиняється. У експертів вже постає питання – Коли все почнеться?

На півночі Сирії ліквідовані шість бойовиків сирійського крила терористичної організації PПK/YPG. Про це повідомили в п’ятницю в Міноборони Туреччини.

Ірак: В Іраку серед шиїтських проіранських угруповань вирують пристрасті. Одні лише погрожують американцям, інші виставляють 48-ми годинні ультиматуми, інші (Хашд Аль-Шаабі) публікують відео нібито нападу на американську колону.

Зрозуміло, що подібні випадки мають на меті мобілізувати своїх прибічників в країні. А що будуть вони далі робити?

Ліван: Поліція Лівану перехопила найбільшу за всю історію країни партію наркотиків. Було вилучено 25 тон гашишу, розподіленого і упакованого в нейлонові мішки з землею. За словами правоохоронних органів, вантаж призначався для відправки в одну з країн Африки. Не буду провидцем коли припущу, що накрота належала Хезболла.


Ізраїль: Ізраїльська компанія ImageSat International , що є оператором супутника спостереження Eros-B, надала знімок, на якому показані наслідки ударів, здійснених увечері 31 березня по цілям на авіабазі “Шайрат” в сирійській провінції Хомс.

Судячи з наданого знімку, на авіабазі були вражені від шести до семи цілей. Згідно з наявними розвідданими, “Шайрат” використовується для доставки повітряним шляхом зброї з Ірану до Сирії. Це зброя призначена, перш за все, для її передачі бойовикам ліванської “Хезболла”.

Прес-служба Армії оборони Ізраїлю не коментує повідомлення, що надходять з іноземних джерел. Ізраїль не брав на себе відповідальність за цей удар по авіабазі “Шайрат”.

Проте, схоже що терпець у ізраїльтян скоро урветься.

Кількість хворих в Ізраїлі перевалило за 10 тисяч (19я країна в світі, яка досягла цієї позначки). 92 смерті, 10095 хворих з них 125 важких. Але триває тенденція уповільнення поширення і нових смертей. Побажаємо Ізраїлю скорішої перемоги над пандемією.

Сирія: Рашка втратила в Сирії дуже впливового союзника. Помер командувач 5-го проросійського корпусу САА генерал-майор Заїд Салех. І кажуть, що сконав він не від коронавірусу. Це сталося після ДТП він отриманих травм.


Наркоборотьба між жабами та гадюками підкидує нові сюжети. Так званою «російською військової поліцією» була конфіскована велика партія наркотиків у близького родича одного з командирів Хезболла в Дамаску. Нальот на склад наркоти в районі Маріба сирійської столиці стався після скарг сановників міста на неможливість самостійно вплинути на розповсюдження наркоторгівлі в місті.

Надходять різні повідомлення про вчорашні бої в районі міста Аль-Сухна в пустельній місцевості Хомсу. Русня змінила свою позицію щодо цієї події і повідомила, що бої дійсно були але за 100 км від міста.

Скоріш за все, бойовики ІДІЛ після закінчення рейду, як зазвичай, відійшли назад у пустелю, де їх ще намагалися дістати з повітря русня. Асадити втратили, щонайменше 40 вбитими. Кажуть, що удари продовжувалися і сьогодні. Більш точні відомості отримаємо вже від ІДІЛ.

Саудівська Аравія: Хоча засідання ОПЕК+ було проведено напередодні, підсумкова заява була оприлюднена лише сьогодні вранці.

Рашка має скоротити видобуток фактично на 2,7 млн. барелів на добу. Угода діє на термін протягом двох місяців – з 1 травня по 30 червня. Після закінчення цього терміну угода буде корегуватися. А всім зрозуміло що рашка не виконає свої зобов’язання, тому буде другий акт.

Разом з цим, суверенний фонд Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF) купив акції відразу декількох нафтогазових європейських компаній, користуючись зниженням котирувань в умовах пандемії коронавирусу і падіння цін на нафту.

Відомо, що за останні кілька тижнів фонд встиг скупити «недооцінені на ринку акції» норвезької Equinor, англо-голландської Royal Dutch Shell, французької Total та італійської Eni. Відзначається, що PIF може продовжити купувати акції нафтових компаній.

Тому подальшу експансію аравійської нафти на європейський ринок модна вже гарантувати, а це традиційно була російська поїлка. Тому другий акт може бути навіть цікавіший.



Опублікував: Андрій Савчук

Кримінальну статтю уточнювати не схотіли: Росія оголосила Зеленського в розшук

субота, 4 травень 2024, 16:53

Міністерство внутрішніх справ РФ оголосило президента України Володимира Зеленського в розшук. Про це повідомляють російські пропагандистські агентства РИА Новости і ТАСС та публікують відповідний скріншот з бази МВС РФ, передають Патріоти України. Заз...

"Військові туди ніколи не приходять": The Guardian дізнався, де в Києві ховаються від мобілізації

субота, 4 травень 2024, 14:47

Триває мобілізація в Україні, і в Києві є "острівець виживання" - житловий комплекс у заможному районі Києва, який не відвідують військові. Ухилянтів легше зловити у більш бідних районах, розповів 36-річний ІТ-менеджер Олександр, який спеціально переїх...