Хіти тижня. "В інвалідному візку під виглядом паралізованого": Як українські спецслужби вивезли з Донбасу важливого соратника Гіркіна

Операцію із затримання Володимира Цемаха проводила не Служба безпеки України (СБУ), а підрозділ сил спеціальних операцій (ССО) збройних сил України.

Володимир Цемах. Фото: соцмережі.

Затримання фігуранта справи про збитий на Донбасі Boeing Володимира Цемаха підтвердили його адвокат в Києві і дочка, яка проживає на території так званої "ДНР", повідомляють Патріоти України.

Дочка Цемаха Марія розповіла, що першою пропажу помітила його дружина, яка повернулася 27 червня з роботи і виявила вдома сліди крові і боротьби. Наступну добу його родичі намагалися організувати пошуки зниклого, а до вечора 28 червня отримали лист від адвоката з Києва, що на наступний день суд розгляне питання про арешт Цемаха.

Затриманому було пред'явлено обвинувачення за частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України - "Створення терористичної групи чи терористичної організації". "28 червня в день конституції України його було доставлено до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці, дату апеляції поки не призначено", - повідомив адвокат затриманого Роман Гонтарєв.

Обговорювати інші деталі справи захисник відмовився, пославшись на таємницю слідства. Якщо провину Цемаха буде доведено, йому загрожує від восьми до п'ятнадцяти років позбавлення волі. Операцію із затримання Цемаха українські спецслужби провели глибоко в тилу від лінії зіткнення. "Який сенс викрадати з глибокого тилу? За словами адвоката, ми знаємо, що це зробили співробітники СБУ і що його в обхід блокпостів вивезли безпосередньо через лінію розмежування", - сказала дочка затриманого.

Донецький політолог, прихильник бойовиків Роман Манекін в своєму блозі, написав з посиланням на колишнього товариша по службі зниклого, що його "на власній машині було вивезено через один з пунктів пропуску ("Мар'їнка") на візку під виглядом паралізованого батька за підробленими документами.

У свою чергу, дочка Цемаха, Марія, пов'язує затримання свого батька з тим, що в 2014 році "він був начальником ППО" в Сніжному. "Боїнг" тепер спробують повісити на нього. Але начальником ППО він значився з жовтня 2014 року, просто був єдиним таким фахівцем, - запевняє вона. - Коли був збитий "Боїнг", він не був ключовою фігурою - звичайний військовий, просто стояв на блокпосту".

Зазначимо, як випливає із записів у військовому квитку Володимира Цемаха, 23 жовтня 2014 року "міністерством оборони ДНР" йому було присвоєно звання полковник, в той момент він вже обіймав посаду "начальника протиповітряної оборони бригади".

У березні 2015 року Цемаха було звільнено і направлено на облік до військового комісаріату Донецька. У березні 2017 року призначено "заступником командира батальйону військової частини 08819", але незабаром достроково звільнено в запас за віком. 4 липня Цемаху виповнилося 58 років.

Співрозмовник видання, близький до командування збройних формувань в так званій "ДНР", розповів, що операцію із затримання Цемаха проводила не Служба безпеки України (СБУ), а підрозділ сил спеціальних операцій (ССО) збройних сил України.

Українські спецслужби поки не робили ніяких заяв в зв'язку з затриманням Цемаха на неконтрольованій Києвом території Донецької області. Представник ССО Олексій Нікіфоров сказав, що "не може це коментувати".

Джерело: ВВС Україна

Тікай, Федорович, тікай... На головному пропагандистськоу телешоу путіна раптово рознесли Януковича

середа, 24 квітень 2024, 6:24

На росТБ пропагандисти договорилися до того, що Янукович також був фашистом й русофобом. Його обзивали останніми словами, хоча самі просували цю кандидатуру. Про це говорить журналіст Денис Казанський. Один із гостей ефіру, який перейшов на бік ворога,...

Байден з підписом обіцяє не тягнути: Сенат США підтримав проголосований палатою Представників законопроект Джонсона про допомогу Україні

середа, 24 квітень 2024, 5:48

Вночі 24 квітня (за Києвом) Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, де на підтримку України передбачено понад 60 млрд доларів. . Як стало відомо з трансляції засідання, законодавці схвалили цей пакет переважною більшістю голосів. ...