Хіти тижня. "Вбивця танків" виходить на стежку війни: Український розробник вперше показав новітній БПЛА-вертоліт RZ-500 (відео)

RZ-500 має розпочати повний комплекс випробувань через півроку

БПЛА-вертоліт RZ-500 від "Рамзай"

На виставці "Зброя та Безпека" вперше був продемонстрований ударний БПЛА-вертоліт RZ-500, який розроблений компанією "Рамзай". Його призначення - розвідувальні дії та удари високоточним озброєнням. А вибір вертольоту у якості платформи робить RZ-500 доволі цікавим рішенням, зазначають Патріоти України.

Крейсерська швидкість RZ-500: 150-160 км/год, максимальна - 210 км/год. Практична стеля до 4 км. Радіус дії у межах однієї станції управління: 60-80 км. Максимальна дальність польоту - 450 км. Бойове навантаження - 100 кг, ще 100 кг корисного навантаження припадає на бортові системи дрона.

"Ми обрали вертолітну схему для БПЛА через її тактичні переваги. Вертоліт не потребує посадкових смуг, що розширює можливості його використання. До того ж він може зависати та діяти на надмалих висотах, залишаючись непомітними для РЛС противника.

RZ-500 має злітну вагу у 500 кг

Для виконання бойової задачі RZ-500 може використовувати вітчизняні високоточні ракети з дальністю польоту до 7,5 км. Також ми підготували цю машину для того, щоб озброїти її західним керованим озброєнням з лазерною головкою самонаведення, для чого у прицільному комплексі замінюється лазерний канал.

Варто нагадати, що у всіх ПТРК від ДККБ "Луч" використовується система управління з керуючим лазерним каналом, так звана "лазерна стежка", коли команди передаються на саму ракету. Водночас у західних високоточних ракетах лазер виконує функцію підсвітки, коли ГСН ракети наводиться на "лазерну пляму", - розповів директор компанії "Рамзай" Юрій Польовий.

Оптико-прицільна станція БПЛА RZ-500, яка була створена спільно з державними підприємствами

Для наведення озброєння використовується оптико-прицільна станція, яка була створена спільно з двома державними підприємствами - "Фотоприлад" та "Ізюмський приладобудівний завод". Вона оснащена телевізійним, тепловізійним та лазерним каналами. На дальності у 10-12 км вона дозволяє виявити цілі, а на 8 км - ідентифікувати.

"Також ми маємо власні амбіції зі створення власної високоточної ракети, яка буде дешевша за існуючі аналоги. Цю задачу ми розв’яжемо впродовж найближчих декількох років", - заявив директором компанії "Рамзай".

Як підкреслюють розробники, радіоканал передачі інформації має високу завадостійкість. Це досягається перетворенням сигналів у кодований "білий шум", який важко помітити засобами радіотехнічної розвідки, а також використанням вузькоспрямованих антен, як на наземній станції, так і на самому БПЛА.

"Для того, щоб подавити канал зв’язку RZ-500 противник має спочатку виокремити сигнал, який виглядає, як звичайні шуми. А лише потім поставити вузькоспрямовану заваду, що зробити доволі складно.

RZ-500
Наземна антена комплексу RZ-500

І необхідно розуміти, що RZ-500 - це робот. Функції оператора під час керування зводяться до підтвердження захопленої цілі і "взяття на себе" керування у випадку екстреної необхідності. Все інше - у програмному режимі із високим ступенем автоматизації цих процесів", - підкреслив Юрій Польовий.

Водночас, як повідомили розробники, готовність RZ-500 до випробувань досить висока. Фактично всі його складові вже пройшли чи проходять зараз заводські випробування. Зокрема сам БПЛА вже успішно здійснює польоти.

RZ-500 розпочне повний комлпекс випробувань вже зимою

"Сам безпілотний вертоліт вже успішно виконує польоти. За два роки він налітав понад 80 годин. Всі системи RZ-500 будуть готові до листопада 2021 року, тобто у грудні-січні ми будемо готові до повного комплексу випробувань, зокрема і вогневим", - заявив директором компанії "Рамзай".

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...

Росія змінила тактику: Експерт назвав ключові умови, за яких Україна зірве плани наступу ворога

субота, 20 квітень 2024, 7:50

Українці нададуть російським загарбникам "запрошення до пекла", якщо найближчим часом наша країна отримає від партнерів необхідну підтримку. Це американський пакет військової допомоги, чеська ініціатива із закупівлі та постачання боєприпасів, робота пр...