Хіти тижня. "Відосики" залиште в "Кварталі" - це їх жанр: "Допиту експрезидента в ДБР не буде, повістки треба вручати законно", - адвокати Порошенка

Ілля Новиков (л) та Ігор Головань (п)

Адвокати п’ятого президента України Петра Порошенка заявили, що допит їхнього підзахисного в Державному бюро розслідувань, який там анонсували на 29 травня, не відбудеться, бо повістка йому не була вручена відповідно до закону. Виклики у форматі «відосиків» на сайті ДБР не передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України, наголосили 28 травня адвокати Ігор Головань та Ілля Новиков, зазначають Патріоти України.

«Кримінальний процесуальний кодекс передбачає, що повістка має бути вручена за три дні до дати явки на допит. При цьому КПК чітко встановлює, що при обрахунку цього терміну перший день не враховується. Тому якщо людину викликають, наприклад, на 29 травня, повістка має бути вручена не пізніше ніж 25 травня. А ми знаємо, що всі ці протизаконні дії почалися лише 27 травня», – сказав Головань, маючи на увазі оприлюднення того дня на сайті і в соцмережах ДБР виклику Порошенкові на допит.

Такий виклик, не передбачений нормами КПК, адвокат назвав незаконним і додав про дії ДБР: «Ці люди не тільки зневажають закон – я не думаю, що вони не знають норми закону, – вони демонстративно зневажають і порушують його».

Ігор Головань також нагадав, що «в Україні все ще діє Конституція, і, відповідно до Конституції державні органи повинні діяти чітко і в порядку, передбаченому Конституцією і законами, і ніхто з громадян не може бути примушений виконувати вимоги, які не ґрунтуються на нормах закону».

Інший адвокат п’ятого президента, Ілля Новиков, так само наголосив: «На 29 травня ДБР хотіло викликати Петра Порошенка на допит. Цього допиту не буде з тієї причини, що слідчі ДБР не змогли із дотриманням закону вручити повістки. Вони намагались запровадити в Україні таку практику, щоб вручення повістки можна було замінити вивішуванням «відосика» на сайті ДБР із тим, щоб вважати це належним сповіщенням свідка. Цього не буде. Петро Порошенко, безумовно, не буде розглядати це як законний спосіб виклику на допит як свідок, ця практика не має бути запроваджена в Україні. Ні щодо Порошенка, ні щодо будь-кого іншого. Якщо слідчі хочуть, щоб до них з’являлись на допит свідки – будь ласка, вручайте повістки із дотриманням закону».

Він додав, що обшук, який ДБР здійснило 25 травня в київському музеї Івана Гончара, де були виставлені картини з колекції Петра Порошенка, був визнаний незаконним Печерським судом Києва.

«Обшук був брутальним, зламали двері, застосували застосували силу до депутатів, журналістів, блогерів. Встановили стеження за директором музею, приміщенням музею. І все це було зроблене під тим приводом, що було необхідно провести обшук терміново, тобто без рішення суду. Це означає обов’язок для слідчих негайно таке рішення суду отримати, щоб суд заднім числом схвалив те, що вони зробили. Як нам стало відомо, суд відмовив ДБР в ухваленні такого рішення. Обшук визнаний незаконним. Таким чином, по-перше, все, що було зроблене у ході цього обшуку – арешт майна, арешт картин, всі процесуальні дії, вся інформація, яка була отримана і скопійована – все це незаконно», – сказав адвокат.

«По-друге, виникає підстава для негайного звільнення тих посадових осіб, які ухвалювали ці рішення, виконували ці рішення. Звільнити їх, я вважаю, необхідно просто завтра. Президент Зеленський має повну можливість по службовій лінії з’ясувати, хто ці люди, і, крім звільнення, вони мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Всі бачили цей «беспредєл». Це було дуже добре задокументовано. Навіть Печерський суд, дуже «еластичний» суд у всьому, що стосується діяльності ДБР, не зміг таке «проковтнути», – наголосив Ілля Новиков.


Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...