Хіти тижня. Встановлено добовий рекорд ліквідації "Панцирів" у Лівії. Армія Хафтара близька до колапсу

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході

Війна в Лівії та дайджест подій на Близькому сході. 20 травня 2020 року

Лівія: Знущання над російським ВПК триває. За сьогодні буквально за декілька ранкових годин було знищено, ще три комплекси ЗПРК «Пацир-С1». Два в місті Тархуна, і ще до один в аль-Вашка. В підсумку на сьогодні маємо вже 6 знищених російських вундерфавлей.



Крім названий цілей, за сьогодні турецькі БПЛА відмінусовали в ЛНА 3 еміратські БТР, 130мм гаубицю і ще три озброєних пікапи.

Почався відступ підрозділів ЛНА майже на всіх ділянках фронтів західної Лівії та півдні Тріполі. І якщо в столиці хафтарівці «тактично відійшли» на 2-3 км, то на південному заході Лівії під контроль урядової армії повертаються цілі міста.


На своєму шляху урядові бійці не лише зустрічають покинуту військову техніку противника, а й прикопані трупи бойовиків.

Про своє приєднання до лівійської армії оголосили військові ради міст Мізда та аль-Асабія. До аль-Асабії стрімко вирушили урядові війська. Але в самому місті озброєнні хафтарівці порушили домовленості і почалися сутички. БПЛА ВПС Лівії, які прикривають війська, спрямовують свої удари на скупчення противника. Почався штурм аль-Асабії.


Контроль цього стратегічно важливого міста, дасть можливість повністю перерізати сухопутні шляхи постачання до прохафтарівських угруповань в західній Лівії. Лівійська армія готується до широкомасштабного наступу.

І далі буде. Очікується приєднання до УНЄ міст Ружбан та Зінтан. Але найбільший спротив лівійській армії в цій складній пустельно-гірській місцевості слід очікувати біля міста Зінтан.

Ополчення Зінтану вважаються найбільшою військовою силою на Західній горах, його військова рада підтримує легітимний уряд, командувач західного операційного району лівійської армії також родом із Зінтана і він є одним із військових лідерів міста.

Проте більше половини ополчення Зінтана на чолі з Ідрісом Маді, командиром Західного регіону в армії Хафтар, і разом з кадафістами – лояльні до Хафтара. А ще аеропорт Зінтан знаходиться під їх контролем, і раніше використовувався для перевезення зброї та особового складу. Тому ситуація в Зінтані дуже чутлива, і існує складне співіснування між прихильниками Хафтара та прихильниками легітимного уряду в місті, а іноді навіть в одному будинку.

Перебирання контролю над новими територіями дало змогу УНЄ розблокувати роботу нафтової галузі країни, яка з січня блокувалася прибічниками Хафтара. І лівійська нафта знову потече до Європи.

Передкатастрофічний стан хафтарівських військ лише підтверджує майже одночасні заклики до припинення вогню в Лівії дипломатичних представників ОАЕ, Єгипту та рашки. У самого маршала-заколотника сподіваються на створення «зон вільних від бойових дій», для нібито безпечного відвідування лівійцями своїх рідних на останньому тижні Рамадану.

Проте постійний представник в Організації Об’єднаних Націй від Лівії Тахер Аль-Сунні просить Раду Безпеки припинити протизаконне втручання ОАЕ в Лівію, заявивши, що сили Уряду Національної Єдності (Згоди) захопили зброю та боєприпаси в Авіаційній базі аль-Ваттійя, що поставляється ОАЕ для озброєних груп Хафтара.

Туреччина: Дванадцятий за рахунком спільний російсько-турецький патруль був проведений сьогодні в ранці по маршруту Нейраб-Аріха. Патруль безперешкодно заїхав навіть за місто Аріха. Це найдовший маршрут патрулів за весь час.

Сирія: Передові загони армії режиму і протурецьких сил ВСА зіткнулися в Тадефі, на південь від міста Аль-Баб. Кілька бійців та асадитів отримали поранення. Відхід диверсійної групи САА прикривався мінометами.

Вчора тренувальний табір Хайат Тахрір аш-Шам випустив нову партію бійців спецзагону «Червоних пов’язок». На опублікованих фракцією фотографіях бійці навчаються використанню різних видів легкої та середньої зброї, військової тактики при наступальних діях. Відомо, що випускники пройшли найсуворішу підготовку в одному з таборів Хайат Тахрір аш-Шам на звільненому Півночі.

Офіційні джерела Хайат Тахрір аш-Шам заявили, що цей випуск є найбільшим за кількістю тих, які пройшли підготовку. У церемонії також брав участь командувач військовим крилом Хайат Тахрір аш-Шам Абу аль-Хасан аль-Хамавф. Ці «червоні пов’язки» мають на своєму рахунку найбільшу кількість зажмурених «іхтамнетів» в сирійській війні. Отже вітаю з випуском.

Іран: Міністр оборони Ірану погрожує реагувати на будь-яку американську загрозу для іранських нафтових танкерів. Нагадаю, що п’ять чи шість з них з вантажем прямують до Венесуели. Перший з них – танкер CLAVEL збирається пройти через Гібралтарську протоку. Обидві країни знаходять під американськими санкціями і Білий Дім розглядає варіанти реагування на цей виклик.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...