Хіти тижня. Заколотник Хафтар почав чергову наступальну операцію. У Сирії активізувалися протурецькі проксі. Нова угода ОПЕК+ - все не так "однозначно"

Огляд подій на Близькому сході 12 квітня 2020 року

Лівія: Операція «Шторм Миру», що проводиться в Лівії вже тертій тиждень поспіль йде за планом. За суботу-неділю повідомляється про неодноразові авіаудари за допомогою БПЛА по авіабаз Аль-Ватійя, в районах міст Тархуна та Бані Валід.

Всі удари були направленні на концентрації хафтарівських військ та їх лінії логістики.

Знищені багато озброєних пікапів, декілька складів та вантажівок з боєприпасами, декілька хафтарівців попали в полон. Під Тархуна була зірвана спроба хафтарівців перекидати підкріплення каретами «швидкої допомоги». У Хафтара підняли ґвалт «про не людяність турецьких БПЛА». Як бачимо Bayraktar длобре працює і вночі.

В передмістях Тріполі було виявлено опорну точку вагнерівців, які вели технічну розвідку з даху будівлі на осі Салах Аддін. Опорник знищений.

В місті Тархуна, після детонації складу з боєприпасами осколком було пошкоджено радар «Панциря», який мав той склад прикривати. Кажуть, що цей «Панцир» був надані Хафтару через ОАЕ.

Але, сподіватися, що безроздільному пануванню Bayraktar у небі не будуть пручатися – марно. У Хафтара звітували про збиття ще одного турецького «Прапороносця» під Тархуна. В лівійській армії цей випадок ніяк не коментували.Найманці ЛНА продовжують нищити лівійську інфраструктуру та поглиблювати гуманітарну кризу в Тріполі. За руйнуванням опорної мережі електропостачання та завдання проблем з водозабезпеченням, хафтарівці обстріляли з РСЗВ на фармацевтичні склади в південному регіоні столиці Свані. Велика пожежа, що зайнялася не давала змогу пожежникам врятувати медикаменти.

В районі Абу Греїн – Аль Вашка на захід від Сірта пообідді в неділю сили ЛНА розпочали черговий наступ при підтримці авіації та артилерії. У Хафтара повідомляють про нанесення більше 21 авіаударів.

Добре екіпірований і підготовлений 302 батальйон спецназу ЛНА, який веде наступ, ще вчора позував для світлин в Бенгазі.

Вочевидь, що внаслідок постійної присутності ударних безпілотників в небі, Хафтару не вдавалося зосередити достатні сили в прифронтовій полосі, тому наступ почався з ходу з висуванням з глибини. Чим все закінчиться вже скоро дізнаємося. Але вже один бойовий гелікоптер ЛНА втратили.

Туреччина:Інформаційне агентство Анадолу повідомляло, що турецькі органи безпеки в суботу провели операцію безпеки проти 5 осіб, які намагалися проникнути з Сирії в провінцію Мардін на південному сході Туреччини.

Інформаційне агентство Анатолія повідомляло, що турецькі органи безпеки в суботу провели операцію безпеки проти 5 осіб, які намагалися проникнути з Сирії в провінцію Мардін на південному сході Туреччини.

Ірак: Міністр оборони США Марк Еспер відвідав Іраку де в аеропорту Айн Аль-Асад, що знаходиться в провінції Анбар, на захід від Багдаду, зустрівся з президентом Іраку та спікером парламенту. Ця зустріч відбувалася на тлі загострення відносин між американськими військовими та проіранськими шиїтськими озброєними угрупованнями в Іраку.



Ліван: Сполучені Штати пропонують 10 мільйонів доларів США за інформацію про шейха Мохаммеда аль-Каутарані, старшого військового командира ліванської Хезболла в Іраку.


Сирія: Наростає напруження між протурецькими силами та асадитами в північному Алеппо. Повідомляють про спробу наступу з боку армії режиму в районі н.п. Кафар Та’ал. Противника отримав гідну відсіч і відступив.

І щось намічається на осі А’заз – Талль Ріф’ат. Невдоволенні намаганням Туреччини політично вирішити «курдське питання», терористи з т.зв. руху «Сил визволення Афріну» (СВА) значно активізували свою діяльність на під контрольній Туреччині території півночі Сирії.

І схоже і в цьому питанні в найближчій час буде дана відповідь. Повідомляють про численні підкріплення з боку протурецьких угруповань які перекидаються в район А’заз.


Русня не спиняючись насищає асадівську армію технікою. Черговий «потяг» сирійського експресу БДК «Саратов» пройшов Босфор у напрямку Середземномор’я на шляху до Тартусу. Кораблі такого типу можуть перевозити або 20 основних танків, або 45 БТР або 50 вантажівок.


Саудівська Аравія: Як там не було, але торгова війна рашкою програна з ганьбою. Видобуток нафти в немитій повернеться на рівень який був 17 років назад. У цій «многоходовочці» ху@ло прагне все залишити після себе, як було до нього).

А тим часом з’ясувалося, що Саудівська Аравія не підписалася під угодою про скорочення видобутку нафти. Причина – відмова Мексики. Саудіти сказали – або все, або ніхто.

І хоча повідомлялося, що нібито Трамп обіцяв Мексиці компенсувати збитки в разі скорочення її видобутку на 0,4 млн. барелів на добу. Але схоже, що Мексика ще думає. Вочевидь результати цієї драми будемо бачити вже завтра з ранку на табло он-лайн котирувань нафтових ф’ючерсів.

Ємен: Рада Безпеки підтримала заклик Генерального секретаря ООН негайно припинити військові дії в Ємені та досягти політичного врегулювання. Рада Безпеки ООН: «Не існує військового рішення, яке могло б досягти стійкого миру в Ємені».

Проте, бойовики з руху «Ансаруллах» (хусити) звинуватили очолювану Саудівською Аравією арабську коаліцію в порушенні режиму припинення вогню. За даними командування сил хуситів, авіація коаліції за три години суботи завдала 22 авіаударів по районам Меджзер та Медгал в провінції Маріб. За даними бойовиків, в авіаударах брали участь і літаки ВПС США. Про жертви і руйнування не повідомляється. Важко коментувати подібні заяви, які дуже сході на свідчення від «диспетчера Карлоса».

В той же час, урядові війська повідомили про запобігання спробі бойовиків проникнути в міста Ель-Байда і Ель-Байда та Маріб, вбиті 15 хуситів. Як бачимо, і в цій країні «просто перестати стріляти» не працює.

Нагадаю, що Коаліція під керівництвом Саудівської Аравії в рамках боротьби з коронавірусом нового типу (Covid-19) з дев’ятого квітня оголосила про перемир’я в Ємені терміном на два тижні.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Ситуація складна: Росіяни не зайшли у Часів Яр. Вони намагаються взяти місто в лещата, - речник "Хортиці"

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:30

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин вважає, що російські окупанти намагаються взяти у лещата місто Часів Яр. Для його окупації вони активно штурмують навколишні села. Та під час телемарафону він зауважив, що на те...

Шольц саркастично висловився про постачання Taurus ЗСУ - йому нагадали про смерті українців

п’ятниця, 3 травень 2024, 17:50

Канцлер Німеччини Олаф Шольц з сарказмом відповів на питання про постачання Україні далекобійних ракет Taurus, передають Патріоти України. "Є зброя, яку можна постачати, лише якщо зберігається контроль за всім, що з нею роблять. І тут не можна вести де...