Хіти тижня. Закрити якнайскоріше небо від атак Москви: Навіщо Україна відновлює ЗРК "Тор" і коли дочекаємось надсучасних, вітчизняних "Кільченя" та "Коралу"

Для розробки першого зразка комплексу "Кільчень" від КБ "Південне" та його випробувань потрібно п'ять років та понад 7 млрд грн.

"Важливою частиною зміцнення обороноздатності є розвиток ППО. Це завдання стояло одним із перших одразу після окупації Криму навесні 2014 р., благо нам дістався практично повний асортимент радянських систем ППО — від військової "Тунгуски" до С-300 різних модифікацій. Що ж до сьогоднішнього дня, то цікавими видаються роботи з відновлення ЗРК 9К330 "Тор". Як показали бойові стрільби 18 листопада 2021 р. на державному випробувальному полігоні "Ягорлик", певні досягнення у цьому напрямі вже є", - пише військовий аналітик Михайло Жирохов, зазначають Патріоти України, і продовжує.

"ЗРК 9K330 "Тор" було знято з озброєння ЗСУ у 2001 р. через неможливість підтримувати його у боєготовому стані. І однією з маленьких сенсацій останніх років став показ бойової техніки на День Незалежності 2017 р., коли широкому загалу показали відновлений комплекс. А на військовому параді 2018 р. їх було вже шість.

Відновленням ЗРК займаються Львівський радіоремонтний завод "ЛОРТА" (також спеціалізується на модернізації С-300) та Науково-виробниче підприємство "Аеротехніка-МЛТ". Очевидно, для "Тора", окрім приведення систем у робочий стан, були виконані деякі поліпшення щодо нових алгоритмів обробки та відображення інформації.

Також інженери сподівалися замінити обладнання з аналогового на цифрове, що значно підвищило б ефективність застосування комплексу загалом. Цю інформацію у лютому 2019 р. після перших вдалих стрільб підтвердив тодішній начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко. Щоправда, відтоді й до сьогодні жодного фото чи відео бойових пусків відновленого комплексу не було.

"Тор" був розроблений наприкінці 1970-х для перехоплення низькошвидкісних цілей, таких як крилаті ракети. Ракети 9М330 для цього ЗРК, які вперше надійшли на озброєння в 1986 р., здатні вражати цілі на дальностях до 12 км, забезпечуючи сухопутні війська високомобільними засобами протиповітряної оборони.

"Тор" став першою системою у світі, у якої вісім ракет вертикально зберігаються всередині пускової установки, а не зовні, як у сучасних системах, що передбачає їхній найкращий захист як при перебазуванні, так і на бойовій позиції.

У 2019 р. військові оглядачі почали виказувати сумніви щодо доцільності вкладення грошей у відновлення та модернізацію, адже Україні дістався лише полковий (257-го гвардійського зенітно-артилерійського) комплект — 16 пускових установок. І навіть якщо відновити всі установки, кардинально на обороноздатність армії це не вплине — занадто їх мало, і вони найпершої модифікації (не "Тор-М1") з досить-таки посередніми характеристиками для нинішнього часу. Інша річ, якщо "Укроборонпром" планує створити клон цієї системи власними силами. Те, що такий варіант є цілком можливим, свідчить досвід Китаю та Ірану, які змогли на основі комплексу створити власні подібні системи.

В Україні роботи зі створення перспективних ЗРК ведуть як мінімум два серйозні підприємства — КБ "Південне" та ДержККБ "Луч".

Так, дніпропетровці вже представили проєкт ЗРК великої дальності "Кільчень" із вельми гідними характеристиками. Розробники говорять про те, що дозвукові аеродинамічні цілі виявлятимуться на відстані до 400 км і можуть бути знищені на відстані 280 км, надзвукові винищувачі — на відстані близько 130 км, а балістичні цілі — на відстані до 44 км.

А "Луч" представив макет зенітної ракети вертикального старту "Корал". Щодо її можливостей, то йдеться про перехоплення цілей на висоті до 10 км та дальності в межах 30-40 км.

Але все, як завжди, упирається в час та гроші. Для розробки першого зразка комплексу "Кільчень" та його випробувань потрібно п'ять років і понад 7 млрд грн, а один комплекс коштуватиме близько $150 млн. На ДержККБ "Луч" розпливчасто говорять про готовність вийти на державні випробування "протягом декількох років після отримання фінансування". Тому відновлені "Тори" нам ще знадобляться".

"Власне, ми бачили це": Експерт оцінив, коли окупанти можуть влаштувати новий наступ на Україну

субота, 20 квітень 2024, 8:57

Російська окупаційна армія найближчими місяцями намагатиметься здійснити нову хвилю наступу на Україну. До середини літа для путінських загарбників це буде єдина можлива ймовірність чогось досягти на полі бою, передають Патріоти України. У Кремлі посп...

"Це дуже цікаво, але лише одна країна варта уваги": Американський дипломат дав оцінку розмовам про новий мирний план для України

субота, 20 квітень 2024, 8:49

Лише Україна має право вирішувати, яким має бути «мирний план». На цьому наголосив Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру США, експосол США в Україні та колишній тимчасовий повірений у справах США в Україні в інтерв’ю "Главкому", передають Патріо...