Хіти тижня. Зеленський поставив на кон своє чесне ім'я: "Голос" і "Євросолідарність" відреагували на звільнення Цемаха, а Нідерланди просто в ауті

Президенту доведеться дуже переконливо аргументувати українцям звільнення ключового свідка у збиття росіянами малазійського боїнга, а перед колективним Заходом, особливо Нідерландами, виправдатися мабуть неможливо...

Фракції «Голос» і «Європейська солідарність» відреагували на звільнення з-під варти бойовика «ДНР» Володимира Цемаха, зазначають Патріоти України. У прес-службі партії Святослава Вакарчука закликали владу пояснити роль ключового свідка у справі МН17 в поверненні в’язнів Кремля, а в «Євросолідарності» звинуватили Офіс президента у впливі на рішення суду.

«Партія “Голос” підтримує зусилля влади, спрямовані на те, щоб політв’язні і полонені повернулися додому. Щоб повернулися військові, яких Росія повинна віддати без будь-яких умов – за рішенням міжнародного суду. Щоб повернулися політв’язні, які перебувають у в’язниці вже багато років. Разом з тим ми вимагаємо розуміння ролі громадянина України Володимира Цемаха – ключового свідка у розслідуванні трагедії літака рейсу МН-17, – у поверненні українських заручників», – йдеться в повідомленні партії Вакарчука.

Також в «Голосі» закликали владу пояснити рішення щодо Цемаха як українським громадянам, так і міжнародним партнерам, які розслідують трагедію рейсу МН17.

У свою чергу нардеп від «Європейської солідарності» Ірина Фриз заявила, що рішення Київського апеляційного суду свідчить про те, що «Офіс президента впливає на рішення судової гілки влади». А це, стверджують у «ЄС», суперечить не тільки Конституції, але і принципам поділу влади.

Ще один депутат від партії Петра Порошенка Михайло Забродський розкритикував звільнення Цемаха.

«Такий крок 100% погіршить відносини України з Нідерландами. Тому що ми фактично віддаємо в руки потенційному винуватцю трагедії ключового свідка, який міг би стати ключовою фігурою на Гаазькому трибуналі, всі шанси потрапити на який має військово-політичне керівництво Російської Федерації. Лідер РФ Володимир Путін нічого просто так не робить. І багатоходова комбінація з обміном, маніпуляція конкретними прізвищами, які повинні опинитися в списку – це не виняток», – заявив нардеп.

На його думку, звільнення бойовика може бути однією з умов обміну полоненими, тому неспроста сьогодні президент РФ Путін заявив про фінальну стадію переговорів про обмін.

Тим часом міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив, що знаходиться в тісному контакті з українською владою з приводу звільнення українським судом з-під варти колишнього бойовика терористичної “ДНР” Володимира Цемаха, повідомляє голандський портал Nieuws.

Говорячи про звільнення ключового свідка у справі MH-17 Блок підкреслив, що останні повідомлення з Києва, “викликають багато питань”.
Раніше прес-секретар міжнародної Спільної слідчої групи назвала Цемаха цікавою для слідства людиною. При цьому вона заявила, що нідерландська сторона хотіла б допитати Цемаха, однак для цього він повинен залишатися на території України.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....