Хіти тижня. Зміна курсу: Зеленський припинив розірвання договорів з Росією та СНД, ініційоване Порошенком, - ЗМІ

З відомства Лаврова повідомляють про певні позитивні сигнали від нової української влади, і пильно спостерігають у що це виллється надалі

Офіційний Київ призупинив процес розірвання двосторонніх угод з Росією, ініційованих за Петра Порошенка. Та ж ситуація спостерігається з договорами, учасницею яких є Україна в рамках СНД, пише російське видання «Коммерсантъ» з посиланням на дипломатів у МЗС РФ, зазначають Патріоти України.

У російському відомстві заявили, що Київ перестав надсилати до Москви повідомлення про розірвання угод з РФ, хоча цей процес був запущений в односторонньому порядку в 2014 році. Серед розірваних Києвом документів – Договір про дружбу і партнерство між РФ і Україною.

Загалом двостороння договірно-правова база нараховує близько 400 документів. Торік тодішній міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що було «вбито» в односторонньому порядку 48 міжнародних угод і очікувалося розірвання ще 40-ка.

У МЗС РФ наголосили, що з тих пір жодну угоду ніхто не розірвав, а число недіючих документів не збігається з названим Клімкіним. У російському переліку – 49 двосторонніх договорів, з них 30 є міжурядовими. Серед них пакет з чотирьох угод, які стосуються статусу та умов перебування Чорноморського флоту РФ на території України. За даними російського МЗС, ці договори були розірвані Москвою через анексію Криму.

У вказаному списку 13 міжвідомчих угод вже не діють, зокрема протокол про співробітництво між ФСБ РФ і СБУ, погранслужбами і Мін’юстом обох країн. Ще дев’ять документів, які втратили чинність, стосуються міжрегіонального співробітництва між областями і містами РФ і України.

У російському відомстві додали, що є також угоди з невизначеним статусом. Наприклад міжурядова угода про обмін інформацією про переносні зенітно-ракетні комплекси типу “Ігла” і “Стріла” або про співробітництво у сфері молодіжної політики. У першому випадку Київ не вказав дату розірвання договору, а в другому «неналежним чином» оформив повідомлення про припинення дії документа.

За даними видання, подібна ситуація спостерігається з договорами, учасницею яких є Україна в рамках Співдружності Незалежних Держав. У виконкомі СНД повідомили, що у період з 2014 по 2019 року Київ вийшов з 19 угод, але все це ініціатива колишнього уряду України.

У МЗС Росії вважають, що пауза з денонсацією договорів може бути пов’язана із зайнятістю нового уряду кадровою політикою.

«Якщо пригальмують — це буде сигналом. Якщо виходити з застарілих документів, а такі є, це одна історія. Якщо візьмуться за знакові речі — інша, яка означатиме політичний вибір», – додали в російському міністерстві.

Хоче влаштувати торг? Шредер заявив, що його дружба з Путіним може допомогти закінчити війну

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:44

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер вважає, що його давні добрі стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним можуть посприяти закінченню війни в Україні. Слова Шредера у четвер, 28 березня, наводить Deutsche Welle, передають Патріоти Укра...

Стефанчук розповів, як довго Рада може розглядати закон про мобілізацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:30

Верховна Рада може розглядати законопроєкт про мобілізацію в сесійній залі впродовж одного - кількох тижнів, якщо народні депутати наполягатимуть на всіх правках, за відсутності цього - розглянуть швидше, заявив голова ВР Руслан Стефанчук у коментарі ...