Хіти тижня. Зрадники окопалися у Москві: 88-річний Горбачов розповів, як розвалювався СРСР

Колишній президент Союзу і генсек ЦК КПРС вважає, що якби не позиція Москви в той період, то "у сепаратистів інших республік" не вистачило б сил розвалити СРСР.

Михайло Горбачов

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов зізнався, що не знімає з себе частку відповідальності за розпад Союзу, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

«Реформувати, оновити Союз було необхідно і можливо. З запізненням, але ми пішли саме цим шляхом. Якби всі учасники цього процесу проявили відповідальність, то, я впевнений, він дав би результат: у нас були б сильні, дійсно суверенні республіки і сильний, ефективний центр, який діє в їхніх спільних інтересах. Але вирішити це завдання ми не змогли. Я не знімаю з себе свою частку відповідальності», - зізнався Горбачов в інтерв'ю.

При цьому, як підкреслив політик, його совість чиста. «Я відстоював Союз до кінця, діючи політичними методами», - пояснив Михайло Сергійович.

Він зізнався, що і тоді, і зараз переконаний: діяти силовими методами було не можна через загрозу початку військових дій. Як зазначив екс-президент СРСР, «якби не позиція Росії, у сепаратистів інших республік ніколи не вистачило б сил розвалити Союз».

Михайло Горбачов повідомив, що він і зараз упевнений: навіть після серпневого путчу, в результаті якого республіки прийняли декларації про суверенітет і незалежність, можна було домовитися про створення союзної конфедеративної держави. Проект договору був підготовлений. «Люди не розуміли, що втрачають країну. Ніхто не виступив на захист Союзу. Думаю, з цього випливає важливий висновок: в справах, які зачіпають долю країни, неприпустимі безвідповідальність, популізм, дешева демагогія», - підсумував Горбачов.

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...