Хіти тижня. "Зробили його разом": Гончарук відреагував на кримінальну справу проти себе через мародерство з медичними масками

Колишній прем'єр закликає "слуг" не шукати "крайніх" і залишити його в спокої, а не накидатись скопом. Головний аргумент недалекоглядності - не було померлих.

Колишній прем'єр-міністр Олексій Гончарук каже, що у ситуації із експортом медичних масок з України "шукають крайніх" і він дуже зручна фігура для колишніх соратників, зазначають Патріоти України.

Так екс-очільник уряду відреагував у Facebook на кримінальне провадження щодо службового недбальства.

"По-перше. Ще задовго до отримання листа від РНБО, наші фахівці з Міністерства охорони здоров'я на чолі з Зоряною Скалецькою були в активній комунікації з фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров'я та слідкували за ситуацією.

Ми утворили відповідний штаб, установили стан підвищеної готовності та розробили алгоритми дій.

По-друге. 31 січня, у день отримання листа, я невідкладно скликав нараду та відреагував терміновим дорученням МОЗ, а також Анні Новосад, Оксані Маркаровій, Тимофію Милованову, Максиму Нефьодову та Вадиму Пристайку.

По-третє. 3-го лютого на засіданні уряду ми схвалили Національний план протиепідеміологічних заходів, спрямований на запобігання поширення 2019-nCoV. В якому, серед іншого, було і доручення вивчити можливість введення тимчасової заборони експорту у разі виявленні загрози дефіциту таких товарів в Україні.

Крім того, ми ввели тимчасові обмеження та умови стосовно людей, які повертались з Китаю та поновили посаду головного санітарно-епідеміологічного лікаря країни, який і зараз координує роботу всіх медиків у країні", - написав він.

Гончарук розповів, що на початку лютого розглядались три сценарії розвитку ситуації — сценарій без заражень в Україні, сценарій з невеликою кількістю заражень та пандемія.

"На той момент жодного випадку зараження в країні не було. Тому заборону експорту планували за умови діагнозу першого випадку.

Це сталося 3 березня, а вже наступного дня змінили уряд. Заборону нові урядовці ввели за тиждень, як ми й розглядали в одному зі сценаріїв.

Зараз точно не найкращий час шукати "крайніх". Краще сконцентруватись на вирішенні серйозних викликів, які стоять перед Україною. Це подолання коронавірусу, боротьба за економіку країни та протистояння з тими, хто нав'язує країні "прості рішення" типу "дефолту", - наполягає колишній прем'єр.

Тому передувало. 23 березня Спеціальна антикорупційна прокуратура порушила кримінальну справу проти посадових осіб уряду екс-прем’єра Олексія Гончарука, через Кабмін у лютому не обмежив експорт медичних масок та інших засобів індивідуального захисту, необхідних для боротьби з коронавірусом, незважаючи на можливі попередження від РНБО.

“САП порушила кримінальне провадження за фактом службової недбалості посадових осіб Кабінету міністрів України при здійсненні заходів, спрямованих на протидію коронавіруса Covid-19”, – сказано в повідомленні.
Так, в САП припускають, що 31 січня і на 8 лютого поточного року секретар Ради національної безпеки і оборони України направляла прем’єр-міністру України (на той момент Олексію Гоначруку – Ред.) листи, в яких говорилося про необхідність обмеження експорту і реекспорту продукції, яка прямо або побічно може використовуватися для недопущення розповсюдження випадків захворювання коронавірусом Covid-19 у країні.


"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...