"Хоча у своєму флоті Україна не має великих військових кораблів": Українські морські дрони завдали Росії двох ключових ударів у битві за Чорне море, - Time

Головним важелем успіху України в боях із російським флотом у Чорному морі є безпілотні надводні апарати Magura, прототип яких створено у київському гаражі. Ці морські дрони пошкодили чи знищили понад 20 російських військових кораблів. Також ефективність показали дрони від СБУ Sea Baby, передають Патріоти України

Саме ці дрони завдали Росії двох ключових ударів у битві за Чорне море. Про це йдеться у матеріалі кореспондента TIME Саймона Шустера. Журналіст показав, як спробував керувати військово-морським дроном Magura на таємній військовій базі в Україні.

Прототип Magura, зазначає Шустер, було створено навесні 2022 року групою колишніх чиновників, інженерів, керівників корпорацій та технологічних інвесторів.

"Хоча у своєму флоті Україна не має великих військових кораблів, вона використала ці безпілотники, щоб перевершити одну з найбільших морських держав у світі. Зроблена за ціною близько 200 тисяч доларів за штуку, ця зброя пошкодила або знищила близько двох десятків російських військових кораблів – близько третини Чорноморського флоту, включаючи великі десантні кораблі та ракетоносці вартістю мільярди доларів", – пише він.

Ці удари змусили решту російського флоту відступити від українських берегів, практично визнавши поразку у найбільшій морській битві, яку Європа бачила з часів Другої світової війни, стверджує Шустер.

Завдяки безпілотнику Magura, задуманому в київському гаражі, російський флот почав виглядати марним на критичному фронті війни. Як пише автор, це розуміє і російський диктатор Володимир Путін, який звільнив командувача Чорноморського флоту, коли посилилися удари українських безпілотників.

Одним із найболючіших для росіян інцидентом була атака морських дронів на Кримський міст 17 липня 2023 року. Тоді вибухи завдали серйозних збитків не лише лініям постачання Росії, а й її іміджу як військової могутності.

"Хоча Кремль не потягнувся за своїм ядерним арсеналом, він відповів серією ракетних ударів по портах Одеси та інших українських міст. Найгірше, у наступні дні відновилася російська блокада Чорного моря", – зазначається у статті.

Вплив на економіку України був руйнівним. Деякий час країна намагалася обійти блокаду, перемістивши вантажі до меншого порту на річці Дунай, але Росія відповіла нещадними бомбардуваннями цього порту, намагаючись перекрити всі шляхи українським товарам на світові ринки.

Тоді СБУ випустила серію безпілотників під назвою Sea Baby, які могли нести набагато більше вибухівки, розповів голова відомства Василь Малюк. Президент Володимир Зеленський поставив завдання: покласти край домінуванню Російської Федерації у водах Чорного моря.

Українські морські дрони завдали Росії двох ключових ударів у битві за Чорне море – Time

Для цього Україна вирішила націлитись на стратегічний російський порт Новоросійськ, який, крім розміщення деяких з найбільших військових кораблів Росії, є центром експорту нафти, життєво важливої основи російської військової економіки.

У результаті морський безпілотник у порту Новоросійська завдав удару величезному російському десантному кораблю під назвою "Оленегорський горняк", пробивши дірку в його борту. Корабель був настільки сильно пошкоджений, що його довелося відбуксирувати назад у порт.

Для решти флоту Кремля атака довела, що Україна може топити кораблі подалі від зони бойових дій, пише Шустер.

"Росіяни більше не правлять Чорним морем. Вони змушені ховати свої кораблі", – цитує автор слова глави СБУ Малюка.

"Демонстрація сили не мала великого ефекту. Напад України на "Оленегорський горняк" показав російському флоту, що якщо він стрілятиме по цивільних суднах у цих водах, українці можуть зробити те саме в районі Новоросійська. Для Зеленського та його команди це було проривом. Вони перехитрили загарбників, маючи у своєму розпорядженні лише команду операторів безпілотників, невеликий флот катерів і готовність викрити блеф Путіна. Найбільші морські держави світу взяли це до уваги", – йдеться у статті.

Вас може зацікавити:Наслідки ракетного обстрілу України відчули за кордоном: яка країна заявила про перебої з електрикою

Вас може зацікавити:Коваленко: апокаліпсис скасовується, хоч ворог і готує удар на День Незалежності України. Скільки Росія накопичила ракет

Незважаючи на свої гігантські розміри, російський флот "не зміг зрівнятися з морськими інноваціями України", зробило висновок британське міністерство оборони в оцінці бойових дій.

Після виведення з ладу "Оленегорського горняка" залишки російського флоту були відкинуті на схід, рятуючись від постійних українських атак.

У Росії є стеля - до 140 ракет: Мусієнко пояснив тактику подвійного удару РФ та назвав ризики для України

вівторок, 27 серпень 2024, 19:02

Останні дві доби поспіль РФ завдає комбінованих ударів по Україні, застосовуючи різні типи ракет і "Шахеди". Таким чином ворог намагається максимально дезорганізувати та дезорієнтувати українську ППО та завдати максимальної шкоди об'єктам, які його цік...

Влаштували "конвеєр": "Вагнерівець", який вбив і зґвалтував пенсіонерку, повернувся на війну, пробувши в колонії лише 8 днів

вівторок, 27 серпень 2024, 18:53

Колишній боєць ПВК "Вагнер", який отримав 23 роки колонії за зґвалтування та вбивство 85-річної пенсіонерки, знову підписав контракт і вирушив на війну. Про це повідомив ресурс "Осторожно. Новини", передають Патріоти України. Адвокатський проєкт "Травм...