Хоче новий фронт? "Туреччина не буде стороннім спостерігачем": Ердоган заявив, що нові турецькі ракети здатні досягти Афін

Туреччина попередила Грецію, що ракета може вдарити по її столиці Афінах, якщо "вона не заспокоїться". Під цією фразою йшлося про мілітаризацію островів Егейського моря і придбання дедалі більшої кількості озброєння, передають Патріоти України.

Відповідну заяву зробив президент Реджеп Тайіп Ердоган під час виступу 11 грудня у Самсуні, на півночі Туреччини, пише Politico. Він наголосив, що Туреччина почала виробляти власні ракети.

"Звичайно, це виробництво лякає греків. Коли ви кажете "Тайфун", греки лякаються і кажуть: "Це вдарить по Афінах". Ну, звичайно, вдарить", – заявив Ердоган.

"Якщо ви не заспокоїтеся, якщо ви спробуєте купити щось для озброєння звідси і звідти, від Америки до островів, така країна, як Туреччина, не буде стороннім спостерігачем. Вона має щось зробити", – додав турецький лідер.

Tayfun – це балістична ракета малої дальності, розроблена Туреччиною. Ракета, випробувальний пуск якої відбувся у жовтні над Чорним морем, вразила ціль на відстані близько 560 кілометрів, що більш ніж удвічі перевищує дальність польоту ракет, що є в арсеналі Туреччини.

Як нагадало видання, в останні місяці Туреччина посилила свою риторику щодо Греції на тлі того, що Анкара розглядає як зростання нарощування військової могутності на грецьких островах Егейського моря, розташованих поблизу берегової лінії Туреччини. Ердоган неодноразово, у вигляді тонко завуальованої загрози, заявляв: "Ми можемо раптово накинутися в одну ніч, коли настане час".

Незважаючи на те, що дві сусідні країни є союзниками по НАТО, вони десятиліттями ворогували через низку двосторонніх суперечок, включаючи морські кордони, претензії на континентальний шельф і суперечку щодо Кіпру, що триває.

Раніше цього року Греція закликала своїх західних союзників покласти край підбурювальній риториці Туреччини або ризикувати повторенням ситуації з Україною.

"Якби вони не хотіли...": Експерт розповів, хто міг зробити так, щоб війни в Україні не було

вівторок, 14 травень 2024, 7:22

Військовий експерт, полковник у відставці Олег Жданов заявив, що Путін не посмів би розв'язати війну за однієї, але суттєвої умови. Так Жданов відповів на запитання журналістки Євгена Кутнова про готовність Європи протистояти Росії. Жданов розповів, що...

Новий начальник Міноборони Росії розпочав репресії проти людей Шойгу

вівторок, 14 травень 2024, 7:15

У Росії затримали начальника Головного управління кадрів Міноборони Росії і колишнього керівника Служби захисту держтаємниці Генштабу, генерал-лейтенанта Юрія Кузнєцова. . Також стало відомо про звільнення за власним бажанням заступників Сергія Шойгу ...