Хоче "відсидітися": Кандидат у президенти Чехії заявив, що нічого не робитиме, якщо РФ нападе на країни НАТО

Кандидат у президенти Чехії Андрій Бабіш заявив, що не відправлятиме чеських військових до Польщі та країн Балтії у разі нападу рф на країни НАТО. Про це у неділю, 22 січня, повідомив у Twitter журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк, передають Патріоти України.

Своє небажання брати участь у спротиві російській агресії, Бабіш пояснив тим, що "хоче миру". "Колишній прем'єр-міністр Чехії та кандидат у президенти Бабіш щойно сказав, що він не відправлятиме солдатів до Польщі, Естонії, Литви та Латвії, якщо росія нападе на них, якщо він стане президентом", - повідомив Йозвяк.

За словами журналіста, Бабіша не збентежило навіть те, що це є зобов'язанням країн-членів Північно-Атлантичного альянсу. "Коли йому сказали, що це зобов'язання НАТО він просто відповів: "Я хочу миру", - зазначив Йозвяк.

Нагадаємо: принцип колективної оборони займає центральне місце в основному договорі НАТО. Він зобов'язує членів Альянсу захищати один одного і формує дух солідарності.

Не менш одіозною за подібну заяву є і фігура самого кандидата у президенти Чехії. Діяльність Бабіша на посаді прем'єра Чехії викликає часте обурення і протести серед населення. Він є фігурантом двох справ, які розслідують чеська поліція і Європейське бюро з боротьби зі шахрайством. Крім іншого, його звинувачують у шахрайстві при отриманні дотаційних коштів від ЄС на свою фірму «Гніздо лелеки».

У вересні 2019 року прокурор Праги зупинив розслідування проти Бабіша, членів його сім'ї та інших осіб, а 9 січня 2023 року, напередодні президентських виборів, суд у Празі виправдав Бабіша за звинуваченнями в шахрайстві із субсидіями Європейського союзу. Судовий процес тривав з 2017 року. Бабіша обвинувачували у зловживанні європейськими субсидіями у розмірі 50 млн євро в 2007-2008 роках. Бабіш братиме участь у виборах президента Чехії, які проходитимуть 13-14 січня.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...