Хочуть влаштувати "холодомор": РФ незабаром почне бити ракетами по газових об'єктах, - Гончар

Росія може почати обстрілювати об'єкти газотранспортної системи України. Про це в інтерв'ю "Главреду" розповів президента Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики Михайло Гончар, передають Патріоти України.

Він переконаний, що Путін намагається виклянчити в Ірану балістичні ракети. Гончар також акцентував увагу на тому, що Україна ще не скоро зможе отримати системи Patriot.

"Не факт, що системи Patriot з'являться у нас протягом 2-3 місяців. Зараз ситуація виглядає так, що три чверті з тих засобів, що запускає Росія на територію України, збивається на підльоті, але щонайменше чверть долітає і робить свою чорну справу. Тому є сумніви, що навіть з поліпшеними засобами ППО нам вдасться покінчити з ракетним терором", - сказав Гончар.

Він також пояснив, що українська теплова енергетика значною мірою тримається на газу. Росія може обстріляти об'єкти ГТС, щоб зменшити можливості в забезпеченні ТЕЦ.

"Ворог починає цілитися і по об'єктах газової інфраструктури, особливо на сході. Тому якщо Москва виріши припинити транзит російського газу до Європи через Україну, це означатиме, що вона готова перейти до ударів по об'єктах ГТС України ... І там, де така інфраструктура знаходиться в зоні досяжності артилерійських снарядів і реактивних систем залпового вогню, росіяни завдають ударів (як, наприклад, на Харківщині, яка забезпечує до половини газовидобутку України)", - пояснив експерт.

Він також нагадав, як окупанти намагалися знищити українські об'єкти паливної інфраструктури. Не можна виключати, що саме в лютому РФ завдасть ударів по газових об'єктах, коли запаси Європи будуть вже вичерпуватись.

"Зараз Росія, продовжуючи мізерний транзит, ще намагається показати Європі "добру волю", натякаючи їй, щоб та одумалася. Але, зрозуміло, що це - фальшиві слова, за якими стоїть тільки одне: покарати Європу фінансово, а Україну - військовим шляхом і створити передумови для "холодомору", - додав Гончар.

Однак експерт переконаний, що боятися газового блекаута не варто, адже "українська ГТС є інтерконективною". Фахівці зможуть використовувати інші маршрути передачі газу.

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...