"Холодний душ" від узурпації: ЄС та Рада Європи розкритикували судову реформу Зеленського

У Європейському союзі та Раді Європи висловлюють стурбованість з приводу прийнятого у першому читанні президентського законопроекту про діяльність органів суддівського самоврядування (№ 1008), який передбачає реформу судової системи. Про це заявив посол ЄС в Україні Матті Маасикас, зазначають Патріоти України.

«Сильна заява від Марії Пейчинович-Бурич (генсек Ради Європи – ред.) про деякі аспекти судової реформи в Україні. ЄС поділяє стурбованість з приводу європейських стандартів. Ми готові продовжити діалог щодо законопроекту №1008» – написав у соцмережі Маасикас.

Що стосується заяви генсека РЄ, то в ній європейський чиновник Пейчинович-Бурич нагадала міністру закордонних справ України Вадиму Пристайку, що «формування незалежної, ефективної та професійної судової системи…є частиною зобов’язань, взятих Україною при вступі до Ради Європи».

Вона додала, що прийняття закону може мати вплив на незалежність судової системи.

Варто зазначити, що законопроект, серед іншого, передбачає скорочення складу Верховного Суду у два рази – до 100 суддів, змінює порядок формування ВККС (Вища кваліфкомісія суддів), створює при Вищій раді правосуддя комісію чесноти та етики, розширює перелік посад, на які поширюється люстрація.

До речі, положення закону про розширення люстрації посли від ЄС та Канади також розкритикували, назвавши його безпідставним.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...