"Хотів арештувати Терехова та Синєгубова": Харківський журналіст розповів цікаві подробиці про затриманого ексначальника СБУ

Затриманий ексначальник СБУ у Харківській області Роман Дудін, за чутками, з початком вторгнення РФ планував відсторонити з посад місцеву владу. Про це розповів Юрій Ларін, журналіст із Харкова, передають Патріоти України.

— Хотіла розпочати з Романа Дудіна. Що ви знаєте про цю людину? Правоохоронці офіційно підтверджують його затримання. Будь ласка, розкажіть.

— Чесно кажучи, важко коментувати це розслідування, бо цю справу почало розслідувати територіальне управління ДБР у Полтаві, у серпні цю справу передали до центрального апарату в Києві.

З того, що [мені відомо], не знаю як правильно це юридично назвати, але конфлікт між керівником обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим, мером Харкова Ігорем Тереховим і тодішнім начальником теруправління СБУ Романом Дудіним стався в перші дні або в переддень війни.

І як зараз повідомляють деякі місцеві ЗМІ, в перший же день начебто (я говорю чутки, тому що не знайомий із матеріалами справи), Роман Дудін намагався відсторонити від посади і Олега Синєгубова, і Ігоря Терехова, взявши їх під арешт. Паралельно створюючи у ЗМІ, у Telegram-каналах, в усьому подібному середовищі уявлення, видимість того, що ці посадовці покинули свої службові кабінети та втекли з Харкова.

— Фактично Роман Дудін очолював управління в Харківській області і допомагав ворогу.

— Я не можу так сказати, нехай вирішить слідчий орган. Йому висунуто звинувачення в державній зраді, це точно.

— Тоді разом почекаємо на офіційні висновки. І все-таки поговоримо, на жаль, про ворожі обстріли. Знаємо, що росіяни влучили в житловий будинок у Новобаварському районі. Вранці ще повідомлялося про одного загиблого, що відомо на цю годину?

— Так, у Новобаварському районі був приліт, ракетний удар у житлову триповерхівку. Одна людина загинула і дві людини отримали поранення.

— Людей відселили з того будинку, цей будинок зруйновано повністю чи кілька під'їздів? Що там відбувається на місці?

— Будинок зруйнований частково. Я думаю, що традиційно в таких випадках міська влада пропонує людям гуртожитки, хтось погоджується, хтось не погоджується. Думаю, якраз зараз зранку це питання вирішується. Очевидно, Що у зруйнованій частині тієї триповерхівки жити неможливо.

— Ворожа атака напередодні, відомо, що загарбники влучили в харківську ТЕЦ, Харківщина та місто були знеструмлені. Яка ситуація зараз, у будинках харків'ян уже є свіло?

— Хочу уточнити, що в ТЕЦ не влучали. Це енергетичний об'єкт, однак це не ТЕЦ, це дуже важливо. Було два ракетних влучання, це Холодногірський район, дуже великий енергетичний об'єкт. Попередньо росіяни обстріляли нашу енергосистему ракетами Х-101. Одразу після влучання була пожежа на тисячу квадратних метрів. На місці загинули двоє працівників Укренерго, це 55-річна диспетчерка Світлана Курилович і 25-річний електромонтер Олександр Холодний.

Після влучання була знеструмлена повністю Харківська область, включно з обласним центром, і частково сусідні області. Впродовж чотирьох годин, як повідомляє Укренерго, за підготовленими алгоритмами та маршрутами диспетчери перепідключили більшість території Харківської області. Приблизно о 00:30 ночі світло з’явилося.

Впродовж ночі, до ранку було відновлено водопостачання по місту. На цей час частково знеструмленими залишаються Новобаварський і Основ’янський район, але тут ситуація динамічна, кілька хвилин тому говорив з пресслужбою Укренерго, частину Основ’янського району вже підключили. Там відбувається поетапне підключення мереж.

Що ще це спричинило? Затримку лише двох потягів, причому це затримка до години, потяг на Одесу та Івано-Франківськ, 36 і 48 хвилин відповідно. Між Харковом і Києвом Інтерсіті, решта потягів курсують за розкладом. Однак довелося скасувати приміські електрички до станції Лихачове, Зміїв, Лозова і Харків Сортувальний, сьогодні вони не їздять.

— А як люди, на них це сильно вплинуло? Що говорять після цього великого удару? Як налаштовані, цікавлять емоції.

— Будь-яка адекватна нормальна проста людина, харків'янин, сприймають це як елементарну помсту. Ми бачимо, що зараз більшість до цього окупованих територій нашого регіону деокуповані, навіть почитати російські пабліки, не хочеться говорити це прізвище Симоньян, що вона писала? Виглядає з її слів, начебто «ми відійшли, але вимкнули за собою світло».

От так люди, уявляєте, така величезна країна живе за якимось принципами підворотні, гопника. Не знаю, як ще назвати. От саме так і сприймає цю ситуацію пересічний харків'янин. І звичайно, ми вдячні, що наші ДСНСники у будь-який час виїжджають на такі серйозні пожежі, ризикуючи зокрема своїм життям, ліквідують їх.

— Вже говорили і державні посадовці з інших країн, також представники, що удари по цивільній інфраструктурі українських міст — це спланована атака з боку ворога, помста за успіхи ЗС під час контрнаступу на Харківщині. А що про звільнення тимчасово окупованих міст і сіл говорять у Харкові, як зустрічають звістки про український прапор на держбудівлях того чи іншого міста? Знаємо про звільнення Ізюма, що можете сказати про це?

— Ми не встигаємо відслідковувати, що звільнено ще, ще і ще. Офіційно на сьогоднішній ранок нам стало відомо про звільнення Великого Бурлука і Дворічної, це на північний схід від Харкова. Окрім того, на кількох ділянках наші захисники вийшли на рівень державного кордону між Харківською та Бєлгородською областями. Це щастя, як це можна ще сприймати?

— Інформації та повідомлень дуже багато, але зрозуміло, що ми керуємося офіційними повідомленнями і тільки офіційну інформацію можемо озвучувати в ефірі. Ми знаємо про успіхи українських військових, але там тривають запеклі бої, я хочу також, аби це розуміли наші слухачі. Що відомо станом на цю годину?

— Те, що ви озвучили, тільки можу підтвердити. Звичайно, контрнаступ продовжується. Відомостей із лінії зіткнення нам не повідомляють, однак у Facebook звичайно я бачу купу повідомлень про поранених і, на жаль, загиблих наших захисників у Харківській області під час операції. Більше інформації нехай повідомляє Генштаб, це його компетенція.

— Ще хочу запитати вас про евакуацію, виїзд із Харкова. Чи мають люди такі можливості, куди їдуть зараз і наскільки активний цей процес?

— Я би не сказав, що зараз триває активний виїзд із Харкова. На моє суб'єктивне враження, людей у місті стає більше. Два дні тому говорив із головою обласної адміністрації Олегом Синєгубовим. Він сказав, що до Харкова зараз уже повернулися, і постійно проживають приблизно один мільйон мешканців із попередніх приблизно двох мільйонів, тобто наполовину місто вже наповнилося. Виїхати, якщо є бажання, звичайно, можливо, працює і залізниця, і автомобільне, автобусне сполучення, в цьому проблем немає.

Джерело: НВ

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...