Ховаються у рельєфі: Чому ППО "пропускає" Shahed на захід України, - Ігнат

Російські дрони-камікадзе Shahed-136 долітають до західних областей України і не потрапляють на очі мобільних груп, які вистежують ворожі безпілотники. Причина подібної ситуації - особливості рельєфу, які використовують БПЛА ЗС РФ. Про це розповів речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат під час інтерв'ю порталу "Новини.LIVE", передають Патріоти України.

Зі слів речника Повітряних Сил, на півдні України напрацювали захист від дронів-камікадзе з урахуванням того, що місцевість рівнинна. "Вже начебто припинили, бо почали краще відпрацьовувати на цьому напрямку мобільні вогневі групи", — вказав офіцер. Тим часом у західних областях є певні проблеми, пов'язані з певними обмеженнями у їхній роботі.

По-перше, радіус ураження цілі залежить від дальності крупнокаліберного кулемета, тобто — до 2 км, вказав Ігнат. По-друге, росіяни використовують особливу тактику руху БПЛА, які летять з врахуванням рельєфу.

"Інколи навіть половину не вдається знищити "Шахедів", тому що летять вони групою, потім розділяються на підгрупи, потім — по одному, і отак летять в різні боки з різних напрямків, притискаючись до землі. Інколи навіть ландшафт місцевості не дає змоги його побачити: начебто гудить, але мобільні вогневій групі потрібно його насамперед побачити візуально і знищити".

Чим далі на захід України, зауважив Ігнат, тим більш горбиста місцевість, є ліси, пагорби, гірська місцевість. Тому "час на виявлення БПЛА, його супроводження і знищення значно скорочується".

Також офіцер проаналізував ситуацію біля міста Стрий у Львівській області, куди під час одного з останніх обстрілів долетіли російські "Шахеди". Громадяни "критикували", що там "замала кількість вогневих мобільних груп".

Ігнат запропонував звернути увагу на гористий рельєф Стрийського району, нагадав про 2-кілометрову дальність роботи кулемета. Після цього запропонував експертам порахувати, скільки має бути груп, щоб вони "одна на одну находили кругами і перекривали можливості прольоту цих БПЛА".

Офіцер зазначив, що в областях України триває нарощування сил ППО, яким займаються місцеві громади. Зокрема, створюються мобільні вогневі групи, яким закуповують необхідне устаткування — пікапи, прожектори, тепловізори. Крім того, спеціальні системи надають партнери: "потроху хтось дає радар, хтось дає установку, хтось дає командний пункт. Радар, установка пускова і командний пункт — це уже фактично підрозділ".

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...