Хто б сумнівався: Офіцер ГРУ, якого звинувачують у замаху на бізнесмена в Болгарії, є чинним дипломатом РФ

Офіційний представник СОТ підтвердив, що Єгор Гордієнко був акредитований в СОТ як член російської делегації і повинен був працювати до кінця 2020 року.

Один з трьох співробітників російської військової розвідки (ГРУ), яких в Болгарії звинувачують у замаху на вбивство бізнесмена Омеляна Гебрева, є чинним дипломатом, співробітником представництва РФ при Світовій організації торгівлі в Женеві. Про це йдеться в спільному розслідуванні групи Bellingcat, швейцарського сайту Tamedia і російського The Insider, передають Патріоти України.

Як з’ясували журналісти, недавно він був оголошений в розшук під ім'ям Георгій Горшков, проте в дійсності його ім'я — Єгор Гордієнко. Зазначається, що він має дипломатичний ранг третього секретаря і, крім спроби отруєння Гебрева, брав участь в інших операціях ГРУ за кордоном.

Зокрема, він співпрацював з підозрюваними в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів в британському Солсбері. За даними журналістів, людина з паспортом на ім'я Горшкова був в Болгарії разом з Денисом Сергєєвим (він же «Сергій Федотов») в квітні і травні 2015 року — в ті дні, коли двічі були спроби замаху на Гебрева (він вижив після двох отруєнь).

Насправді з паспортом на ім'я Горшкова за кордон в 2010—2015 роках їздив Єгор Гордієнко. Крім того, як йдеться в розслідуванні, він брав участь в анексії Криму, а в 2014 році отримав квартиру в тому ж будинку, що й Олександр Мішкін — один з підозрюваних в отруєнні Скрипалів.

Після 2015 року Гордієнко знову виїжджав за кордон з паспортом на своє ім'я, а з 2017 року служив в Швейцарії, будучи акредитованим як член російської місії при Світовій організації торгівлі.

Офіційний представник СОТ підтвердив, що Єгор Гордієнко був акредитований в СОТ як член російської делегації і повинен був працювати до кінця 2020 року, але покинув місію вже в 2018 році.

У розслідуванні стверджується, що він виїхав з Женеви поспіхом і одразу після цього з’явився в штаб-квартиру ГРУ. За день до його вильоту з Женеви Bellingcat опублікував розслідування про діяльність ймовірних отруйників Скрипалів в Європі.

Стверджується, що, будучи в Женеві, Гордієнко часто спілкувався з Анатолієм Чепігою («Руслан Боширов»), Олександром Мішкіним («Олександр Петров») і Денисом Сергєєвим. Прес-секретар російської місії заявила, що не має ніякої інформації про Гордієнка.

У 2015 році Гебрев був госпіталізований, після того як знепритомнів на прийомі, який він влаштовував у Софії. Приблизно в той же час відчули себе зле син Гебрева і один з топ-менеджерів його компанії. Усіх трьох госпіталізували з симптомами важкого отруєння.

Лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічну зброю, змогла встановити сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною з родини Новачка.

"Камыш горит" - нарешті долетіло": У Маріупольському районі завдано удару по скупченню офіцерів РФ

середа, 24 квітень 2024, 17:30

У Маріупольському районі прилетіло по скупченю російських офіцерів, є двох- та трьохсоті. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передають Патріоти України. За його слова, влучання сталося у ніч проти 24 квітня у с. Бабах-Тарама. ...

Це був фальстарт? У Раді відреагували на скандальне рішення МЗС щодо консульських послуг для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 17:25

Рішення МЗС щодо призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном в Раді вважають антиконституційним і таким, що не відповідає ухваленому раніше закону про мобілізацію. Про це в коментарі "РБК-Україна" розповіли джерела в профільному ...