Хто може замінити Гончарука: Названо головних кандидатів на посаду

Олексій Гончарук подав у відставку. Прем'єр-міністр України написав заяву про звільнення 17 січня. Щоправда, президент Володимир Зеленський ще не відреагував на дану заяву і не відомо, чи дійсно нинішній глава уряду залишить свою посаду, передають Патріоти України.

Але якщо Гончарук все ж піде з Кабміну (а разом з ним - й усі міністри), то влада на чолі з Зеленським повинна буде у найкоротші строки висунути нову кандидатуру на посаду голови українського уряду.

Власне, до того часу, поки президент не внесе до парламенту кандидатуру нового очільника Кабміну, а парламент не проголосує за нього, Гончарук все одно залишатиметься виконувачем обов'язки голови уряду.

Хто ж може стати наступником Гончарука? У "Слузі Народу" кажуть, що уже найближчими вихідними Зеленський зосередиться на консультаціях щодо кандидатури нового прем'єр-міністра та складу уряду. Експерти ж поки що думають, хто потенційно може стати новим главою Кабміну.

"Щонайменше місяць-півтора Гончарук перебуватиме у своєму кріслі. Серед найбільш вірогідних наступників його можуть бути Юлія Ковалів та Олег Устенко, бо керівником уряду є сенс призначати людину, яка а) має досвід роботи на держслужбі і розуміння того, як працює державний апарат; б) є фахівцем з економіки і вправним адміністратором; в) не викликатиме ні в депутатів, ні в суспільства, ні в наших міжнародних партнерів зайвих запитань на кшталт "а хто це?" - розповів у коментарі Styler експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

За словами спеціаліста, новий прем'єр має представити стратегічну програму розвитку країни та пояснити, за рахунок чого цей розвиток буде відбуватися і в які строки.

Також експерт говорить, що новий глава Кабміну повинен буде поступово вирішувати найбільш важливі проблеми та стабілізувати ситуацію.

"Тобто, насамперед, ліквідувати негативні наслідки роботи "шаленого принтеру в турборежимі", - пояснив Гаврилечко. У той же час деякі джерела стверджують, що відставки Гончарука не буде, а ситуацію із його заявою називають "зрежисованою грою". Джерела з фракції "Слуга Народу" звертають увагу на те, що очільник уряду подав заяву про відставку не до Верховної Ради, як мав би за законом, а президенту, що нагадує скандальну ситуацію з "відставкою" Андрія Богдана минулого року.

Джерело: РБК-Україна

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...