Хто платить за президента, або У скільки українцям обходиться утримання гаранта

В Україні на утримання президентів з державного бюджету витрачають у середньому в 900 тис. гривень на рік. У 1999 році президент коштував українцям в 1,5 гривні, зараз - удесятеро дорожче, повідомляють Патріоти України.

"Двадцять років тому ще легко можна було подивитися, скільки грошей іде на утримання президента, оскільки була окрема стаття в бюджеті, але потім її прибрали. Однак, витрати нікуди не поділися. З року в рік їх ретельно ховають в таємних указах і секретних розпорядженнях" , - сказано в матеріалі.

Відзначається, що з року в рік витрати на утримання першої особи держави лише зростали. "Правда, на початку своєї каденції президент Петро Порошенко оголосив режим суворої економії і суттєво скоротив витрати. З роками вони почали рости, але в доларовому еквіваленті, до двох попередників не дотягують. Серед п'ятірки, в цьому рейтингу беззаперечний лідер - Віктор Янукович. Своїм марнотратством бюджетних грошей він прославився на роки вперед", - пише видання.

Як зазначено, у 2018 році на утримання президента і його апарату Україна витратила 1,64 млрд гривень. Якщо розділити на 365 днів - розмір президентської суми в день становить 2,72 млн гривень.

"Президентський райдер схожий на зірковий: охорона, літаки і мерседеси, прийоми і заходи, розписані на рік вперед. І все це контролює служба протоколу... За різними даними в ЗМІ, кількість президентських охоронців від Кравчука до Порошенка зросла мінімум у шість разів. Скільки їх у чинного президента - невідомо. Але починалося все зі скромних 25 охоронців. При Януковичі, який був так зайнятий своєю безпекою, штат роздувся до півтори сотні", - повідомляється в матеріалі.

Відзначається, що в автопарк адміністрації президента входять Range Rover, BMW, Toyota. Кращі в розпорядженні президента - "Мерседеси" S-класу. Правда, вони не нові, оскільки їх купували ще під час президентства Віктора Ющенка. Обслуговування автопарку тягне щорічно до 200 млн гривень.

"Президентські крила - літаки і вертольоти. Зараз найчастіше президент користується українським літаком - Ан-148. Але закордон іноді літає на "Аеробусі" 319. Його колись замовляв Ющенко, а купив Янукович. Там є окремий кабінет, зал для засідань і спальня", - зазначено в статті.

Відзначається, що тільки перельоти у 2018 році коштували державі 88 млн гривень. Їх заплатили Державному авіаційному підприємству. До цієї суми треба ще додати вартість палива, зарплату пілотам і страхування. Щонайменше було 25 поїздок за кордон - один такий візит коштує до 2,5 млн гривень. Ціна заходу за участю президента в Україні - втричі менша - до 50 тис. грн.

"Резиденції, парки, кабінети, дачі і мисливські угіддя - всього 151 тис. квадратних метрів президентської нерухомості. Утримання кожного метра - 667 гривень. І з урахуванням підвищення комунальних платежів, ця сума зростає щороку", - сказано в матеріалі.

Джерело: ТСН.ua

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...