"Хтось грає в Жукова. Скандали останнього часу не перші й не останні": Сенцов назвав, чого бракує українській армії, яка залишається "старою радянською"

В українського війська є багато досягнень у використанні дронів, розробці нових тактик бойових дій, але на рівні управління армія залишається "старою радянською". Таку думку режисер, командир штурмової роти в 47-й бригаді Олег Сенцов висловив у інтерв’ю "BBC News Україна", передають Патріоти України.

Сенцов відповів на запитання, які шанси в українського війська перестати бути "малою радянською армією". Він зауважив, що армія – це дуже архаїчна, вертикально побудована структура, яка не може зсередини реформуватися. Армія завжди консервативніша за будь-яку іншу державну інституцію.

"Ми маємо багато досягнень у використанні дронів, розробили нові тактики бойових дій, але на рівні управління залишаємося старою радянською армією. Натівського планування та стандартів на загальному рівні немає. Ми далі живемо статутами, написаними в 1990-х, в 2000-х. Загалом це продовження старої радянської традиції. Якщо ми йдемо до НАТО, маємо використовувати їхні протоколи", – висловився командир штурмової роти.

Він звернув увагу, що зараз більшість командирів батальйонів – це бойові офіцери. Але у штабах є генерали, які далі працюють по-старому.

"Хтось грає в Жукова. Скандали останнього часу не перші й не останні. Ніхто не хоче повідомляти нагору погані новини. "Ситуація важка, але контрольована" – це вже стало мемом", – сказав Сенцов.

Він зазначив, що в українській армії немає процедури after action review, тобто аналізу помилок після операції на рівні взводу, роти, батальйону.

"Очікується, що ви або виконаєте завдання й тоді ви молодці, або ні. Але на війні далеко не завжди може бути позитивний результат. Потрібно зрозуміти, чому результат негативний", – додав боєць.

Нагадаємо, раніше офіцер ЗСУ та військовий інструктор Сергій Молодід розповів, що в ЗСУ досі домінує "совковий" підхід до командування підлеглими, який суттєво відрізняється від стандартів НАТО.

Спецпідрозділ ГРУ РФ вербує диверсантів в Європі через Telegram і TikTok: Що відомо про схему

четвер, 25 липень 2024, 22:30

Спецпідрозділ Головного управління Генштабу ЗС РФ організовує диверсії в Європі, вербуючи виконавців через Telegram і TikTok, пише розслідувальний центр "Досьє", який отримав доступ до документів, передають Патріоти України. Команда агентів Головного у...

"Бачимо зусилля": Ворог розглядає Запорізький напрямок як "перспективний", має дедлайни, - Братчук

четвер, 25 липень 2024, 22:15

Російське військове керівництво поставило своєму окупаційному контингенту в Україні завдання щодо просування у Запорізькій області на кількох напрямках. Також Кремль вважає цей відрізок фронту "перспективним". Про це заявив представник Української добр...