Кілька країн, включно з РФ, не потрапили до списку потенційних гарантів безпеки України: Спливли подробиці

Офіс президента не згадав Індію, Китай і Росію, як членів основної групи країн-союзників і потенційних гарантів безпеки України, передають Патріоти України.

Як наголошується в повідомленні Офісу президента, гарантії безпеки будуть визначати низка зобов'язань, взятих групою гарантів разом з Україною.

Також наголошується, що гарантії повинні бути політично і юридично обов'язковими для виконання на основі двосторонніх угод, але об'єднані в рамках спільного документа про стратегічне партнерство під назвою "Київський договір безпеки".

"Договір об'єднає основну групу країн-союзників і Україну. Ця група держав-гарантів може складатися з США, Великобританії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи і Балтії, Центральної та Східної Європи", – йдеться в повідомленні.

Зауважимо, в списку не значиться Росія. Раніше голова ОПУ Андрій Єрмак зазначав, що Росія хотіла бути одним з гарантів, але Україна цього не пропонувала.

"Неможливо бути агресором і одночасно гарантом безпеки. Після Бородянки, після Бучі, Ні ми, ні наші партнери не бачать можливості, щоб Росія була серед країн, які надають нам гарантії", – наголошував Єрмак.

Також в списку не вказані Індія і Китай. У травні Єрмак казав, що Україна хотіла б бачити серед гарантів своєї безпеки Китай, Індію та інші країни. У червні ЗМІ Індії з посиланням на дипломатичні джерела повідомляли, що влада України попросила Індію стати однією з країн-гарантів її безпеки, а також допомогти з відновленням країни.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...