"Кінець декомунізації Мальборка": У польському місті знесли пам'ятник Червоній армії (фото, відео)

У місті Мальборк, що на півночі Польщі, за вказівкою Інституту національної пам’яті, було знесено пам’ятник Червоній армії СРСР, зведений у 1945 році. Про це повідомляє видання Nasze Miasto, передають Патріоти України.

Жителі Мальборка після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну висловилися за знесення радянського пам’ятника, але процес затримало те, що він був внесений до воєводського реєстру, тому міг бути прибраний лише за рішенням влади воєводства.

Після цього Інститут національної пам’яті обрав підрядника для демонтажу, який сьогодеі за кілька годин зніс монумент. Було знищено всі елементи пам’ятника включно з радянською зіркою.

"Можна говорити про історичний момент, бо це кінець декомунізації Мальборка. У 1989 році цей процес був природній, але цей пам’ятник став свідченням того, що він так і не був завершений. У польському публічному просторі не повинно бути місця символам російського чи радянського імперіалізму", – прокоментував заступник міністра державних активів Польщі Кароль Рабенда.

За його словами, рішення про те, що звести на місці радянського пам’ятника, ухвалюватиме громада Мальборка спільно з Інститутом національної пам’яті. Ймовірно, йтиметься про монумент пам’яті жертв нацистського чи радянського тоталітарного режимів.

Як зазначає польське видання, не всі жителі Мальборка схвалили знесення пам’ятника, оскільки побоюються, що Росія у відповідь буде ліквідувати монументи, пов’язані з польською історією, зокрема в Катині.

Депортації тривають? Влада РФ примусово вивозить з окупованих територій недієздатних людей

понеділок, 29 квітень 2024, 6:57

За даними російського видання "Важные истории", влада РФ примусово вивозить з окупованих територій недієздатних людей, до депортації причетна дитяча омбудсмен Кремля Марія Львова-Бєлова та фонд, у якому працювали майже всі її родичі, передають Патріоти...

Натяки були: Гетьман дав прогноз, де ЗСУ можуть почати новий контрнаступ

понеділок, 29 квітень 2024, 6:30

Ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман припустив, що Збройні сили можуть готувати наступний контрнаступ на півдні України. Він, зокрема нагадав, що Велика Британія надає нам додаткову підтримку, як от авіабомби і катери. ...