Кінець епохи монобільшості неминучий, або Лякалки Банкової вже не так діють на "слуг": Чому Зеленському не вигідні дострокові парламентські вибори

За інформацією політолога Олексія Гараня, зараз рейтинг «Слуг народу» вдвічі менший, ніж був на виборах 2019 року. Крім того, набирають сили інші партії, у тому числі «Європейська солідарність» та ОПЗЖ, а значить, у разі дострокових парламентських виборів «слуги» вже не зможуть створити монобільшості, передають Патріоти України.

«На дострокових парламентських виборах Зеленський програє. І це означає, що дострокових парламентських виборів, радше за все, не буде», – сказав Гарань у інтерв’ю. Політолог нагадав, що на виборах 2019 року «слуги» набрали за партійними списками 43% голосів, але зараз у «слуг» трохи більше як 20%, та й розставляння сил на політичній карті змінилося.

«Набирає сил «Європейська солідарність», виходить на друге місце, і на третє – ОПЗЖ. Плюс інші партії. Наступні вибори у нас мають бути на пропорційній основі, мажоритарки не буде. Це означає, що представництво «слуг» скоротиться вдвічі, а отже, «Слуга народу» не змогла б створити монобільшості. Тобто на дострокових парламентських виборах Зеленський програє», – пояснив Гарань.

Крім того, соціологи бачать розчарування громадян у Зеленському, адже традиційний для політичної культури українців медовий місяць, який триває десь пів року, минув. «Спочатку рейтинги новообраних президентів були високими, це характерно і для Віктора Ющенка, і для Віктора Януковича, і для Петра Порошенка, і для Володимира Зеленського. А потім довіра починає падати. І коли в українців запитують, чи у правильному напрямку рухається Україна, після будь-яких президентських виборів, вони кажуть: «так, у правильному». Потім – бах! – і ця довіра починає падати»,– нагадав експерт.

Проте у разі потенційних президентських виборів Зеленський все ж залишається на першому місці, вважає політолог. «До того, результати першого туру були б приблизно подібні до того, як це було у квітні 2019-ого. У другому турі перемога Зеленського уже не з таким великим розривом, але на цю мить він все одно лишається на першому місці як потенційний лідер президентських перегонів», – наголосив Гарань.

До слова, Центральна виборча комісія зареєструвала першого кандидата у народні депутати на проміжних виборах 31 жовтня. Вибори 31 жовтня 2021 року будуть проводитися у зв'язку з припиненням повноважень народних депутатів Ігоря Колихаєва та Олександра Скічка. Крім того, на вибори 31 жовтня на Черкащині, Херсонщині та у Харкові, витратять з держбюджету 76,7 мільйона гривень.

Джерело: Главком

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....