Кінець недоімперії все ближче: Дефіцит бюджету Росії - рекордний за 25 років. Причина - падіння доходів від нафти й газу, - Bloomberg

Дефіцит бюджету Росії – рекордний за 25 років. Причина – падіння доходів від нафти й газу, – Bloomberg

Доходи російського уряду від нафти й газу в січні різко впали. Це призвело до найбільшого дефіциту бюджету за перший місяць року протягом 25 років - із 1998 року. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України.

За даними російського мінфіну, податкові надходження від нафти й газу впали на 46%, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року. Водночас видатки зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих чинників призвела, за даними міністерства фінансів, до дефіциту державного бюджету в Росії в розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд).

Також повідомляють, що в січні мінфін РФ уперше продав золото з Фонду національного надбання для покриття бюджетного дефіциту. Цей фонд стабільно наповнювали з нафтогазових доходів для створення резерву. У січні відомство продало 3,6 тонни золота, а також 2,3 млрд китайських юанів, виторгувавши за все 38,5 млрд руб.

Зазначено, що падіння нафтогазових доходів і зростання дефіциту бюджету пов'язані з низькими цінами на російську марку Urals. У січні її ціна становила в середньому $49,48 за барель - це найнижчий показник із грудня 2020 року.

Президент РФ Володимир Путін вимагає від уряду до 1 березня розробити план оцінки ціни на російську нафту. Економіст Bloomberg Economics Алекс Ісаков переконаний, що нафтові доходи РФ і далі падатимуть протягом року, що приведе дефіцит до показника 1,5 ВВП вище за прогнози російського уряду.

Нагадаємо, Росія є другим за величиною експортером нафти у світі після Саудівської Аравії. Але, за прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (IEA), частка Росії на світовому енергетичному ринку до 2030 скоротиться з 20% до 13%. Отже, Кремль недорахується приблизно $1 трлн експортних доходів.

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...