Ключове питання: Військовий експерт спрогнозував, чи можуть ЗСУ отримати від Заходу літаки новіші за F-16

Для льотчиків ЗСУ буде найкращим варіантом, якщо західні союзники надішлють їм американські літаки F-16 і німецькі літаки Eurofighter. Про це в інтерв'ю порталу "Главред" сказав полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан, передають Патріоти України.

"Річ у тім, що F-16 C/D - це непогана модифікація літака. Він може нести на собі практично весь спектр авіаційних озброєнь: керовані бомби і ті, що вільно падають, ракети "повітря-земля", керовані і некеровані ракети "повітря-повітря". Він може використовуватися і як винищувач, і як перехоплювач, він веде повітряний бій (у нього є гармата), а також працює по землі як штурмовик і бомбардувальник. Плюс навіть в цій модифікації він дешевше будь-якого літака європейського рівня за рахунок своєї кількості. Їх було вироблено кілька тисяч штук, тому за 30 мільйонів доларів їх, в принципі, можна отримати", − сказав він.

Як каже Світан, ідеальним варіантом буде, якщо постачання літаків почнеться саме з Typhoon. "Дуже важлива і кількість - нам все-таки краще отримувати літак однієї модифікації, щоб наші льотчики літали на одній модифікації, а інженери і техніки використовували один літак. Тому що в разі "збірної солянки", наприклад "Тайфун", "Рафаль", "Міраж", то це буде своєрідним навантаженням для інженерно-технічного складу, для аеродромно-технічного обладнання.

Але якщо F-16 на даному етапі складно передати з якихось причин, то можна почати з того ж "Тайфуну". Тому що їх теж багато вироблено, понад 600, і хоча б одну бригаду з двох ескадрилій ми могли б сформувати. Тим більше, що англійці вже готові вчити на них наших льотчиків. Ці два літаки - оптимальний варіант. Французькі літаки, "Міраж" і "Рафаль", теж відмінні, але якщо "Рафалей" багато, то "Міраж" вже старенький. Тому найкраще F-16 або F-16 c", - підсумував він.

На скільки Україні вистачить допомоги від США: Салліван виступив із заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:45

Конгрес США врешті-решт схвалив допомогу Україні. Анонсованого пакета має вистачити до кінця цього року. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передають Патріоти України. "Ресурси, які у США є на цю мить, доз...

Шойгу погрожує Україні новою російською ракетою "аналоговнєт": Експерт оцінив, наскільки ця зброя небезпечна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:15

Комплекси ЗРК-500, якими Росія погрожує атакувати Україну, схожі на американський ЗРК Patriot, але із затримкою у часі на 40 років. Таку думку висловив 24 Каналу розказав військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. За...