"Клізма" російським окупантам: Парламент Латвії визнав геноцидом депортацію кримських татар

Метою радянської влади було вигнання кримських татар з їхньої історичної батьківщини та знищення їхньої культурної та соціальної спадщини. Саме так оцінив сейм депортацію кримських татар у 1944 році, йдеться у офіційній заяві законодавців найпослідовнішого союзника України у протидії відродження Московської імперії, зазначають Патріоти України.
Сейм Латвії визнав депортацію кримських татар геноцидом

Сейм Латвії ухвалив заяву, присвячену 75-й річниці депортації кримських татар і на підтримку політики невизнання анексії українського півострова Криму Росією. У повідомленні, опублікованому прес-службою парламенту у четвер, 9 травня, з посиланням на численні історичні джерела зазначається, що радянська влада проводила цілеспрямований геноцид щодо багатьох народів і етнічних груп як в Радянському Союзі, так і на окупованих ним територіях.

Це стосується і кримських татар як етнічної групи: метою влади було знищення її культурної та соціальної спадщини, а також вигнання кримських татар з їхньої історичної батьківщини, наголошується в документі.

У заяві парламенту країни також наголошується, що Росія п'ять років тому незаконно анексувала Крим, і засуджується російська політика постійного пригноблення і насильства щодо кримських татар. "Неймовірно, що кримські татари вже вдруге протягом 75 років піддаються насильству, переслідуванням і змушені залишати свою батьківщину", - заявив голова парламентського комітету у закордонних справах Ріхардс Колс.

Він також зазначив, що ті кримські татари, які відмовляються прийняти російське громадянство і не визнають незаконну анексію Криму, зазнають дискримінації. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру.

Сейм Латвії закликав міжнародну спільноту стежити за сьогоднішніми подіями в Криму. "Ми усвідомлюємо всю серйозність цієї заяви, але використовуємо правильні слова - депортація і широкомасштабний терор проти кримських татар, що відбувся 75 років тому, сьогодні слід вважати геноцидом радянської влади", - заявив Колс.

Дивитись відео01:27

Нові методи переслідування кримських татар в Криму (19.12.2017)

АУДІО Й ВІДЕО ДО ТЕМИ

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...