Кого можуть призвати до армії в Україні під час мобілізаційних хвиль: Детальне пояснення

В Україні оголошено воєнний стан та триває загальна мобілізація, якій підлягають військовозобов'язаній чоловіки від 18 до 60 років. Мобілізація в Україні проходить у чотири основні хвилі (черги), під час яких призивають різні категорії чоловіків. Адвокат Іван Ліберман розповів виданню "Факти", кого можуть мобілізувати під час четвертої хвилі, передають Патріоти України.

Хвилі мобілізації в Україні: що це означає

Експерт зазначив, що є чотири основні хвилі мобілізації:

  • Перша хвиля — це оперативний резерв. Призивають колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
  • Друга хвиля — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом та не потрапили до першої черги.
  • Третя хвиля — мобілізаційний резерв. До нього належать офіцери запасу та військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри університетів.
  • Четверта хвиля — так званий громадський резерв. Призиваються усі громадяни України, які не мають обмежень за віком та станом здоров’я.

Він пояснив, що 15 березня в Україні офіційно стартувала друга хвиля мобілізації.

Кого можуть призвати під час четвертої хвилі мобілізації

Ліберман пояснив, що головною метою під час проведення четвертої хвилі є доукомплектування війська. «Коли з’ясовується, що військо має недокомплект, оголошується четверта хвиля мобілізації. Проте це не означає, що будуть набирати просто людей з вулиці. Наприклад, артилеристам потрібні навідники, тому призиватимуть тих, хто добре розуміється у географії чи топографії», – зазначив експерт.

За його словами, під час четвертої хвилі будуть звертати увагу на тих громадян, які спеціалізуються на професії, яка дотична до тієї, яку потрібно укомплектувати.

«Наприклад, якщо танкістів у нас достатньо, а не достатньо навідників, то закон Про мобілізацію та оголошення доукомплектування (тобто четвертої хвилі) дає право відбирати лише тих, у кому є потреба, а не просто набрати кількість», – пояснив Ліберман.

Він додає, що під час четвертої хвилі мобілізації не набиратимуть багато людей, наприклад, у підрозділи десанту, адже їх вистачає. «Якщо у підрозділах танкістів буде не вистачати людей, то будуть призивати комбайнерів, трактористів, механіків. Це люди, які вміють керувати великих транспортом, тому їх буде легше навчити керувати танком, ніж комп’ютерника чи вчителя. От і весь сенс четвертої хвилі мобілізації», – каже Ліберман.

Ситуація патова для всіх? Росіяни посилюють мобілізацію для наступу, але їм це може не допомогти, - ISW

субота, 20 квітень 2024, 7:30

Російські війська посилюють криптомобілізацію напередодні очікуваної наступальної операції влітку 2024 року. Однак їм буде складно швидко створити ефективні резерви на оперативному і стратегічному рівнях через великі втрати на фронті в Україні та у вип...

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...