Колективний ідіотизм командування РФ, ракети чи зняття санкцій: Що може деблокувати Чорне море, - експерт

Російські кораблі у Чорному морі блокують морські шляхи для торгових суден, що може спровокувати у світі голод. Через це Білий дім працює над тим, щоб передати Україні передові протикорабельні ракети. Чи допоможе озброєння України у деблокаді моря та які ще є варіанти, в інтерв'ю розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень, автор книги Військово-морська міць та її межі Максим Паламарчук, передають Патріоти України.

— Щоб Україні розблокувати морські шляхи, має декілька разів повторитися історія з крейсером Москва? Тобто треба вразити всі російські великі кораблі, які є в Чорному морі?

— Це можна зробити тільки у випадку колективного ідіотизму російського командування. Будь-які ракети, які б нам не поставляли, не дострілюють до межі Чорного моря, а відповідно ці кораблі можуть перебувати поза зоною обстрілу.

Не будемо забувати, що питання морської блокади — це фактично питання створення ризику для проходу торгових суден. Крім надводних кораблів, проти яких призначені протикорабельні ракети, відповідний ризик можуть створювати ударами авіації. Крім того є ще така загроза як підводні човни і можливі мінні постановки.

Щоб повністю цю морську блокаду прибрати, я ставлю на політичні домовленості, коли росіяни, в обмін на зниження санкцій щодо їхніх мінеральних добрив та зерна, у свою чергу дозволять вивіз зерна з України.

— Росія вже, коли йдеться про переговори, говорить про хоча б часткове зняття санкцій.

— Я розумію, що хочеться все і одразу, щоб повністю [відрізати] Росію від будь-яких надходжень, але мусимо визнати, що це завдання нереалістичне. І у цьому випадку можливий певний обмін. Зрозуміло, що основні надходження Росії — від нафти та газу, від зерна і калійних добрив, ці надходження аж ніяк не принципові. Може бути таке послаблення, що, з одного боку, допоможе Україні, а з іншого — [матиме користь] для наших партнерів з позиції подолання гуманітарної кризи у бідних країнах.

— Чи можливо країні без флоту і переваги в повітрі деблокувати морські шляхи?

— Це можливо, але складно. Найефективніший спосіб блокади узбережжя, як ми бачимо з Азовським морем, — це його захоплення. З іншого боку, процес може проходити і у зворотному напрямку. Тимчасово окупована територія Криму цілком може бути звільнена, а без баз у Криму підтримка морської блокади практично стає нереальною.

— Ви згадували підводні човни і згадали Крим. Чи є спосіб Україні вразити російські підводні човни і флот на стоянках у Севастополі та поблизу Кримського мосту?

— Те озброєння, яке ми просимо у США, а саме тактичні ракети, дозволяють завдавати удари по Севастополю і, можливо, вразити його на стоянках. Поки що наші союзники вагаються щодо того, чи поставляти нам ці ракети, чи ні, тому що це дійсно новий рівень підтримки.

Цілком можливо, що вони врешті-решт будуть поставлені. Можливе навіть значне послаблення морської блокади через те, що російський флот мусить піти з баз в Криму.

Але це може бути тривалий процес, тому що є ще один виклик — берегові ракетні установки протикорабельних ракет, які теж можуть вражати торгові судна. Принаймні, їх треба придушити, що теж дуже складно.

— Чому союзники вагаються? Які фактори впливають на рішення?

— Причина цих вагань цілком зрозуміла. Річ у тому, що попри все, Росія залишається ядерною державою, вступати в безпосередній конфлікт з якою ніхто не бажає.

Будь-яка серйозна держава, надаючи підтримку, дбає насамперед про те, щоб не постраждали її інтереси.

— Виглядає те, що деблокада морських шляхів — це вже не лише Українська проблема, тому що у світі постає загроза голоду.

— Так. Тому є два шляхи, які здійснюють одночасно. З одного боку, є інформація про підтримку України протикорабельними ракетами, що є проривом. Це новий крок підтримки, який серйозно змінює баланс сил.

З другого боку, є політичний діалог з Росією і Білоруссю щодо обмеження санкційного режиму в обмін на транзит зерна. Якщо з максималістських позицій виходити, то це нібито погано. Але реальність така, що наявний обсяг санкцій у довгостроковій перспективі зробить це послаблення несуттєвим.

Джерело: Радіо НВ

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...