"Коломойський має час на махінації": Фінансист Фурса прокоментував загрозу відтермінування ринку землі

Експерт зазначив, що в популістів і Ігоря Коломойського є дві мети важливі для них мети.

Сергій Фурса. Фото: Фейсбук.

Після першого читання законопрєкту про ринок землі народні обранці внесли туди понад 4 тисячі правок. Якщо розгляд документу відтермінують до квітня, то це може заблокувати роботу Верховної Ради. Таку думку озвучив економічний експерт Сергій Фурса, передають Патріоти України.

За його словами, якщо депутати щодня розглядатимуть лише це питання, то Рада не буде працювати щодо інших законопроєктів. "Не буде за цих три місці прийнятий антиколомойський законопроєкт. Тобто в Коломойського є три місяці для того, щоб намахлювати в судах з "Приватбанком" і це означає, що як мінімум до квітня заблокована співпраця з МВФ, а це означає, що в нас програма з'явиться не швидше літа", – пояснив він.

Експерт зазначив, що в популістів і Ігоря Коломойського є дві мети:

  1. блокування ринку землі, який не вигідний корупціонерам;
  2. відтягування процесу співпраці з МВФ і саботування економічного розвитку в країні.

"Є агролобі, яким вигідна поточна ситуація, коли нема ринку землі, бо оренда дешева і їх це задовольняє повністю. Ці агроблобі мають доступ, через відсутність ринку землі, до дешевої землі, і завдяки цьому отримують надприбутки. Корупціонери та тіньовики також роблять все, аби ринку землі не було, бо як тільки запровадять ринок землі через Prozzoro, то буде продаватись державна земля, гроші підуть у громаду, а вони від того нічого не отримують. Через це вони втрачають свій шалений грошовий потік", – наголосив Фурса.

Що змінилось у законопроєкті про ринок землі?

У законопроєкті, який подали до другого читання, є низка новацій. Зокрема, частка концентрації землі в одних руках зменшена з 200 тисяч гектарів до 10 тисяч гектарів, зняте обмеження щодо концентрації землі у власності до 35% території місцевої громади, передбачені кредитування під заставу землі та обіг переважного права.

Крім того, у першій редакції законопроєкту іноземці могли купувати українську землю з 2024 року, тепер це питання винесуть на референдум. Якщо ж за результатом референдуму іноземним громадянам все ж таки дозволять купувати землю, то не ближче, аніж за 50 кілометрів від державного кордону України.

Джерело: 24 канал

Представник України в ООН іронічно натякнув на руйнування Кримського мосту

четвер, 2 травень 2024, 12:14

Представник України в ООН Сергій Кислиця натякнув, що Керченський міст у тимчасово окупованому Криму буде зруйновано. Він опублікував іронічний колаж у соцмережі X, передають Патріоти України. Кислиця опублікував картинку з різними видами мостів, у яко...

"Мета цього саміту - об'єднати країни": Кулеба пояснив, чому Росію не кличуть на саміт миру

четвер, 2 травень 2024, 11:30

Голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запрошено на Глобальний саміт миру, адже сідати за нею стіл переговорів немає сенсу. Від РФ неможливо буде домогтися сумлінних дій.Про це міністр сказав у інтерв'ю Foreign Policy, передають Патріоти ...