Коломойський облаштував на Запорізькому заводі феросплавів криптоферму для майнінгу біткоїнів, - "Схеми" (відео)

Олігарх Ігор Коломойський облаштував на Запорізькому заводі феросплавів криптоферму для майнінгу біткоїнів. Про це свідчить низка фактів, які вдалося віднайти журналістам "Схем", передають Патріоти України.

Зокрема, що спецобладнання, необхідне для видобутку цифрової валюти, завезли на завод із Китаю та Грузії, де Коломойський уже займався майнінгом. "Щоб майнити, потрібно багато електроенергії. Бажано дешевої, щоб дохід був більшим. Напередодні того, як на завод почали завозити обладнання, компанія-трейдер з орбіти Коломойського закупила електроенергію зі значною знижкою у державного "Енергоатома". Протягом півроку 2021-го постачала її, зокрема, на Запорізький завод феросплавів. Цей аукціон з продажі електричної енергії вже є предметом вивчення правоохоронців – адже це означає, що держава могла недоотримати мільярди доходів", - йдеться у розслідуванні.

Для майнінгу потрібне спеціальне обладнання, комп'ютер із доступом в інтернет та електроенергія. Журналісти звернули увагу на те, що в Україну на початку цього року з двох країн прибули декілька великих партій обладнання компаній, які виробляють пристрої для майнінгу криптовалют. У лютому грузинська компанія Georgian Manganese відвантажила в Україну понад 1200 блоків фірми Bitfury за майже $3 млн. На той час це – 75 млн грн. Покупець – Запорізький завод феросплавів.

"Про те, що структури Коломойського вже давно займаються майнінгом біткоїнів у Грузії, стало відомо на початку 2021 року. Завдяки судовому процесу у Лондоні між державним Приватбанком та колишніми власниками фінустанови. З'ясувалось, що ще у 2017 році олігарх через вищезгадану грузинську компанію Georgian Manganese вклав $50 млн у криптоферму. Сподівався разом із партнерами до 2021 року добути 50 тис. біткоїнів вартістю $1 млрд", - додають журналісти.

У березні з Грузії на завод імпортували ще одну партію: близько 1400 блоків фірми Bitfury. Приблизно в цей же період в Україну завезли інше обладнання для виробництва криптовалют – цього разу з Китаю. Майже 12,5 тис. блоків обробки інформації та стільки ж блоків живлення фірми Bitmain за понад $6 млн у двох гонконгських фірм придбав Запорізький завод феросплавів. На той час загальна вартість цих партій склала – понад 170 млн грн. Завод продовжував завозити обладнання і в квітні, і в травні.

Загалом підприємство цьогоріч імпортувало з Грузії та Китаю обладнання для майнінгу та допоміжні конструкції до нього на суму майже 750 млн грн. Таке обладнання, зокрема, використовується для виробництва найпопулярнішої криптовалюти – біткоїнів.

Запорізький завод феросплавів – один із найбільших у Європі виробників сплавів заліза з різними хімічними елементами, які використовуються в різних сферах металургії. Відповідно до даних Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, понад 90% акцій заводу записані на п'ять кіпрських фірм, якими володіють інші офшори, пов'язані з різними олігархами. Підприємство, в першу чергу, зараховують до сфери впливу саме групи "Приват" на чолі з Коломойським та Геннадієм Боголюбовим.

До того ж частина обладнання для виробництва криптовалюти в Україну була імпортована через Чорноморський рибний порт, який також контролює так звана група "Приват". Тож чому приватне підприємство з орбіти олігарха має змогу купувати у держави електроенергію за нижчою ціною? Недоотримана вигода – хіба це не збиток державі?

"Дійсно є ознака дуже серйозної корупції на ринку. Я думаю, що тут мають втрутитися правоохоронні органи, розібратися в цьому. Є певна інформація, що за цим стоїть Ігор Валерійович", – каже директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...