Коломойський отримає "компенсацію"?: До "закону про ПриватБанк" внесли скандальну правку

У новому варіанті стверджується, що якщо рішення НБУ про націоналізацію або виведення банку з ринку визнається незаконним, його власники мають право на отримання компенсації.

У законопроєкт №257, який забороняє повернення банків їхнім колишнім власникам, внесли суттєві правки, які дають шанси колишнім власникам Приватбанку отримати компенсацію. Верховна Рада на засіданні в четвер, 6 лютого, може голосувати не за той документ, який було внесено 19 грудня 2019 року. Про це повідомляє "НВ. Бізнес", передають Патріоти України.

За даними видання, новий варіант законопроєкту містить всього 6 сторінок, тоді як обсяг першої версії законопроєкту становив близько 400 сторінок.

Що було в старій версії

У першому варіанті законопроєкту також передбачалася можливість компенсації в разі визнання протиправним та скасування рішення НБУ про націоналізацію, позбавлення ліцензії або виведення банку з ринку. "Але зобов'язання довести заподіяну шкоду пропонувалося покласти на тих, хто скористався таким правом. Наприклад, Ігор Коломойський повинен буде сам довести, що йому було завдано збитків в $2 млрд через націоналізацію ПриватБанку, щоб отримати компенсацію", – йдеться в публікації.

Також передбачалося, що розмір збитку, який може бути стягнуто з НБУ, обмежується розміром реальних збитків. І такий розмір визначається із застосуванням міжнародних стандартів фінансової звітності, підтвердженої міжнародною аудиторською компанією. І розмір збитку власника банку визначається пропорційно належним йому корпоративних правам фінустанови.

Що з'явилося в новому варіанті

Видання зазначає, що новий проєкт вносить зміни лише до двох законів Про банки і банківську діяльність та Про систему гарантування вкладів фізосіб в статті 79 і 54 відповідно, по оскарженню рішень.

У новому варіанті, за даними видання, вже просто стверджується, що якщо рішення НБУ про націоналізацію або виведення банку з ринку визнається незаконним, його власники мають право на отримання компенсації. Тобто, доводити розмір збитків їм вже не буде потрібно. Впродовж 6 місяців після визнання дій НБУ незаконними, НБУ, Кабмін, НБУ і колишні власники банку можуть провести переговори про порядок, спосіб і терміни здійснення компенсації.

"У разі досягнення згоди, учасники переговорів укладають угоду у вигляді договору, істотними умовами якого є узгоджений порядок, способи і терміни компенсації. ... Загальний розмір шкоди, який може бути стягнуто з НБУ на користь колишніх власників банку обмежується розміром збитку, крім морального шкоди. У документі не уточнюється, за якими саме стандартами та параметрами буде визначаться збиток колишніх власників", – йдеться в публікації про новий варіант законопроекту.

При цьому новий варіант законопроєкту не передбачає попереднє положення банку і не відновлює в правах колишніх власників банку, крім права на відшкодування шкоди.

"Також колишні власники банку також матимуть можливість на компенсацію у разі скасування через суд рішення Фонду гарантування вкладів про введення тимчасової адміністрації і початку процедури ліквідації банку. А також якщо будуть визнані незаконними рішення Кабміну про участь держави у виведенні неплатоспроможного банку з ринку (націоналізації) і подальші рішення Міністерства фінансів України, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку", – йдеться в матеріалі.

Джерело: НВ

F-16 можуть з'явитись в українському небі вже наступного тижня: У Повітряних Силах ЗСУ зробили інтригуючу заяву

четвер, 2 травень 2024, 1:45

Наразі закінчуються останні приготування інфраструктури та заходів захисту дислокацій дорогоцінних для України літаків від повітряних ударів ворога. У Повітряних силах ЗСУ озвучили орієнтир, коли в Україні почнуть "працювати" західні винищувачі F-16 - ...

"Вони просто черв'яки на нашому тілі": Депутат "Єдиної Росії" обізвала безробітних росіян

середа, 1 травень 2024, 23:43

Депутат від партії "Единая Россия" Катерина Собканюк заявила, що безробітні росіяни є "черв'яками". Також вона запропонувала створити в Росії "трудові табори", передають Патріоти України. "Сьогодні в будівельній галузі близько 30% незаповнених місць, в...