Коли бракує F-16: Австрійський полковник розповів, скільки і яких систем ППО треба Україні, щоб закрити небо від КАБів і ФАБів

Щоби побудувати масовану пасивну протиповітряну оборону Україна потребує в чотири рази більше систем ППО, ніж має зараз, а саме 25 систем Patriot дальнього радіуса дії та близько 100 комплексів середньої дальності. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" сказав полковник ЗС Австрії, керівник Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії Маркус Райснер, передають Патріоти України.

"Основним засобом боротьби із застосуванням таких планерних бомб є масована, активна та пасивна протиповітряна оборона", – зазначив він. Полковник пояснив, про що саме йдеться.

"Це означає не просто розміщення окремих батарей тут і там, а масоване використання батарей різних типів – середньої, а також і великої дальності. Все це в поєднанні з радарами для раннього виявлення відноситься до пасивної протиповітряної оборони", – сказав він.

Полковник проаналізував зобов'язання, що було взято на нещодавньому саміті НАТО і припустив, що незабаром в Україні буде розгорнуто близько 7 батарей Patriot, тобто систем великої дальності, а також близько 30 систем середньої дальності.

За словами Райснера, Україні насправді потрібно в чотири рази більше систем ППО. "Іншими словами, їй потрібно щонайменше 25 систем Patriot та близько 100 комплексів середньої дальності. Це лише для так званої пасивної протиповітряної оборони, і все це має бути підкріплено відповідними системами раннього виявлення, тобто радіолокаційними системами", - заявив австрійський військовий експерт.

Відповідно до нього, активний компонент ППО – це застосування українських Повітряних сил. Райснер додав, що тут великі сподівання наразі покладаються на очікувану поставку винищувачів F-16.

"Якщо ж Україні не вдасться створити цю масовану активну та пасивну протиповітряну оборону, то буде дуже і дуже складно, тому що Росія зможе поступово нарощувати цей тип війни завдяки своїм ресурсам та за підтримки союзників", – зазначив полковник.

Окрім активної та пасивної протиповітряної оборони, яку Україна може застосувати, існує ще один підхід для боротьби з російськими КАБами – "практично запобігти самому старту цих бойових літаків".

"А тут уже йдеться про відповідні системи озброєння великої дальності, які можуть вражати ці стартові позиції в самій Росії. Однак, очевидно, що є обмеження на використання цієї зброї. Україна намагається обійти це шляхом застосування безпілотників для атак на нафтопереробні заводи або аеродроми російської авіації. Але ефект можливий тільки тоді, коли ці обмеження будуть подолані. Лише тоді можливі результати, здатні змінити ситуацію", – сказав Райснер.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...