Коли Зеленський запросить миру: "Щоб контролювати Київ, його не треба захоплювати - достатньо окупувати частину Лівобережжя", - генерал Забродський

А в разі початку наземних бойових дій лише на одному стратегічному напрямку в Україні біженцями можуть стати від 5 до 7 мільйонів людей. Про це генерал-лейтенант Збройних сил України, нардеп Михайло Забродський зазначив у програмі "Вечір з Миколою Княжицьким", зазначають Патріоти України.

"Є дуже серйозні, може, навіть трохи оптимістичні (якщо це доречне словосполучення) оцінки стосовно тієї кількості біженців, яка може бути в разі відкритої агресії, початку наземних бойових дій чи дій наземних бойових угруповань. Це більш ніж мільйон людей. А за різними оцінками, це від 5 до 7 мільйонів. І ми ведемо мову лише про один стратегічний напрямок, умовно кажучи, про північний або північно-східний. Якщо ж уявити, наприклад, найгірший сценарій, коли атака буде одночасно з двох напрямів – мається на увазі південний і північний із північно-східним – тут ситуація і масштаби можуть бути значно більшими", – зазначив він, наголосивши, що ця проблема може стати дуже серйозною перешкодою для нормального функціонування державних інституцій і в самій Україні, і в країнах Європи, які межують з нею.

Генерал-лейтенант вважає, що російський агресор не має на меті захоплювати українську столицю.

"Я прихильник варіанта, що для того, щоб узяти під контроль Україну і диктувати свою політичну волю Києву або тому режиму, який буде встановлено в Києві, зовсім немає необхідності захоплювати столицю. По-перше, як не плануй такого роду дії, не можна буде запобігти жертвам серед цивільного населення. А це не потрібно, як не дивно, нікому. Навіть агресору в першу чергу. Тому що створювати уявлення і створювати такий собі образ – цілком реальний образ і цілком реальну ситуацію гуманітарної катастрофи посеред Європи – це не на руку. Це має бути вирішено швидко, протягом 10 діб, умовно кажучи, можливо, декількох тижнів. І для того, щоб диктувати Києву свою волю, достатньо, в принципі, взяти під контроль Лівобережну Україну", – каже він.

На переконання Забродського, умовний напрямок, якого цілком достатньо, щоб висунути певні умови стосовно подальшого просування або подальших дій відповідних угруповань і щоб привести до влади підконтрольні політичні сили, які просто виконували б волю Кремля, – це якраз Лівобережна частина України: Харків, Дніпро, Херсон і аж до Одеси.

На підтвердження цієї думки генерал-лейтенант зауважив, що на сьогодні створено потужне ударне угруповання, яке змогло б у ході швидкої операції взяти під контроль Лівобережну частину України, саме на одному оперативно-стратегічному напрямку – це Харківський та, умовно кажучи, Сумський.

Утім Забродський наголошує, що вкрай необхідно враховувати й інші потенційні напрямки наступу військ агресора:

"Безперечно, ми маємо передбачати дії відповідного угруповання з Кримського півострова. Безперечно, ми маємо передбачати – і це найбільш імовірний сценарій – сковуючі дії 1 і 2 корпусів так званих "ЛНР" і "ДНР", завдання яких своїми діями сковуватиме угруповання Об’єднаних сил, яке зараз уже перебуває на Сході […] Не будемо забувати про Білорусь і про угруповання, яке розгортається там і яке, створюючи безпосередню загрозу, в тому числі для нашої столиці, не кажучи вже про перетин стратегічних комунікацій, які тягнуться на Захід нашої держави, теж гратиме свою роль... Не забуваймо про угруповання в Молдові, яке хоч і нечисленне, хоч і називається миротворчим контингентом, але певними діями може теж викликати необхідну реакцію з нашого боку, а це теж відволікання сил і засобів. Щонайменше, якби я планував таким чином атаку, то діяв би саме так".

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...