Коли ЗСУ чекати на надзвукову "Блискавку": Про останні напрацювання у створенні українських бойових ракет

Українська "Блискавка" має стати більш сучасним аналогом радянської Х-31 і покликана значно посилити ударну міць українських ВПС

Макет надзвукової авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" "Блискавка" від КБ "Південне"

В Україні продовжується роботи зі створення надзвукової авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" власного виробництва, зазначають Патріоти України.

Так, нещодавно директор ДП "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" імені академіка О. Г. Івченка", генеральний конструктор Ігор Кравченко повідомив про початок випробувань двигуна для НАКР.

Блискавка
КБ "Південне" відповідає за інтеграцію проекту, виробництво деталей корпусу, розробку принципів системи керування озброєнням і деякі інтерфейси

"Над напрямком надзвукової ракети ми дуже плідно працюємо з КБ "Південне". У цьому сенсі маємо гарний доробок і вже випробували прототип двигуна на ракету у себе на стендах. З нашого боку, я впевнений, що затримки не буде", - зауважив Ігор Кравченко.

Блискавка
Ракета має модульну структуру. На фото представник КБ "Південне" показує приблизне розташування відсіку наведення. Праворуч - відсік двигуна, ліворуч відсік бойової частини

Також відомо, що для "Блискавки" вже існують прототипи головок самонаведення (принаймні частина з озвучених варіантів). Певні напрацювання по цім системам були здійснені в рамках розробки ОТРК "Сапсан" й можуть бути адаптовані й під меншу ракету.

Зразки головок самонаведення з комплексацією оптичного та радіолокаційного каналу
А ось яким є загальний прогрес по цьому проекту у власне його розробника – КБ "Південне", наразі невідомо. Хоч дніпровські фахівці вже захистили авансовий проект "Блискавки" перед комісією Міноборони, про відкриття дослідно-конструкторської роботи за цим напрямком й досі не чутно.

При цьому, на тому ж "Івченко-Прогрес" вважають, що Україна здатна самотужки розробити й виробляти подібні ракети.

Двигун та паливний бак займають більшу частину НАКР
"Створення проекту "Блискавка", як першого пілотного проєкту, це відпрацювання певних технологічних рішень. Проєкт гідний, і я вважаю, що нашій державі він під силу. І щодо фінансової складової, ціни на таку продукцію цілком помірні, тому ми матимемо своє, а не купуватимемо", - відзначив очільник ДП "Івченко-Прогрес" Ігор Кравченко.

Нагадаємо, вперше проект НАКР "Блискавка" був представлений КБ "Південне" на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2019".

Ця зброя призначена для знищення різноманітних наземних, морських та радіоконтрастних цілей на дальності до 110 кілометрів.

Блискавка
КБ "Південне" збирається встановлювати на літаки-носії окремий блок під назвою апаратура перевірки та пуску., що зробить ракету універсальною - придатною до використання на різних типах літаків, від різних виробників

За задумом, ракета буде мати кілька варіантів, з різними типами ГСН (пасивну, активно-пасивну та з комплексацією оптичного й радіолокаційного каналу) та бойових частин (фугасною проникаючою або уламково-фугасною).

В якості носія може бути використаний як фронтовий бомбардувальник Су-24М, так і багатоцільовий винищувач Су-27. Але загалом не виключається адаптація озброєння й під інші моделі бойових літаків.

Українська "Блискавка" має стати більш сучасним аналогом радянської Х-31
Варто додати, що Збройним силам подібне озброєння вкрай необхідне. Адже Повітряні сили наразі взагалі не мають на озброєнні керованих ракет "повітря-поверхня" з подібними можливостями.

"Відкрию невеличку таємницю": Кулеба заявив, що Нідерланди не єдині, хто зараз готовий купити Patriot для України

четвер, 18 квітень 2024, 22:44

Нідерланди не єдині, хто готовий просто зараз викупити батарею ППО Patriot для подальшої передачі Україні. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. . «Відкрию невеличк...

Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц

четвер, 18 квітень 2024, 20:57

Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot від партнерів по Північноатлантичному альянсу і ще одну - від Німеччини. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Європейс...