Колишній шкільний вчитель не зміг стати диктатором: Президенту Перу парламент оголосив імпічмент, за котрим послідував негайний арешт

Президент Перу Педро Кастільйо сьогодні заявив, що розпускає Конгрес та замінює його на «надзвичайний уряд». Після цього парламент країни проголосував за усунення з посади Педро Кастільйо. Про це повідомляє CNN.

Очікується, що функції глави держави виконуватиме віцепрезидентка Діна Болуарте, але для цього їй потрібно заручитися міжпартійною підтримкою.

Більшість зі 101 члена перуанського Конгресу, що включає 130 осіб, проголосували за імпічмент після спроби Кастільйо розпустити парламент і створити надзвичайний уряд.

Його дії також засудили багато країн, зокрема США закликали президента «скасувати своє рішення й «дозволити демократичним інститутам Перу функціонувати відповідно до конституції».

Також за інформацією місцевої радіостанції RPP, стосовно відстороненого від виконання обов'язків президента Перу ведеться кримінальне розслідування у зв'язку з «можливим вчиненням злочинів проти громадського спокою та органів громадської адміністрації».

Як зазначив генеральний прокурор Перу Даніель Сорія, Кастільо також закидають вчинення дій, спрямованих проти влади і конституційного порядку.

Наразі федеральна прокуратура розслідує шість справ проти Кастільйо, більшість із них щодо ймовірної корупції, згідно з версією, що він використовував свою владу для отримання прибутку від громадських робіт.

Всі звинувачення у корупції Кастільйо заперечує. На його думку, вони засновані на «чутках людей, які, прагнуть пом'якшити своє покарання та зловживають його довірою».

Педро Кастільйо – перуанський шкільний учитель, профспілковий активіст і політик. Широку популярність здобув у 2017 році, очоливши загальнонаціональний страйк вчителів. Балотувався у президенти від лівої партії «Вільне Перу». Вступив на посаду 28 липня 2021 року.

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...