Командирів "Азова" обміняли на Медведчука: Зеленський та Єрмак розкрили деталі великого обміну 200 українських героїв

Командирів Азова обміняли на Медведчука - ЗМІ

У рамках обміну полоненими в середу, 21 вересня, були звільнені командир полку Азов Денис "Редис" Прокопенко, його заступник Святослав "Калина" Паламар і командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волина. Фото з українськими героями, які захищали Маріуполь, з'явилося у Мережі.

Так, на знімку українські захисники стоять поряд із головою Міністерства внутрішніх справ Денисом Монастирським.

Водночас видання РБК-Україна з посиланням на свої джерела повідомляє, що азовці повернулися додому, оскільки українська сторона передала Москві народного депутата і колишнього лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Крім того, за інформацією російських ЗМІ, під час цього обміну російській стороні було передано окупантів, які потрапили в полон внаслідок контрнаступу ЗСУ у Харківській області, а також полонених військових льотчиків РФ. Вказується і їх чисельність - 55 осіб.

Доповнено

У свою чергу президент Зеленський під час спілкування зі звільненими бійцями пояснив, що п'ятеро командирів полку Азов, яких вирвали з російського полону в середу, 21 вересня, залишаться в Туреччині до закінчення війни.

"Такі були умови обміну. У Туреччині вони будуть під особистим протекторатом турецького президента та в комфортних умовах. Також вони зможуть проводити особисті зустрічі", - сказав глава держави.

Також він прокоментував передачу російській стороні екс-нардепа, лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука.

"Ми були готові обміняти Медведчука на хоч одного захисника Азовсталі, а вийшло ось скільки людей повернути. Це привід випити всією країною", - зазначив Зеленський.

У свою чергу президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в ефірі місцевого телеканалу заявив, що обмін полоненими між РФ і Україною, досягнутий за посередництвом Анкари, "є важливим кроком на шляху до припинення війни".

Більше деталей розкрив голова Офісу президента Андрій Єрмак: у результаті операції з обміну військовополонених у середу, 21 вересня, звільнено 215 українських захисників.

За його даними, серед звільнених героїв 108 бійців батальйону Азов і загалом 124 офіцери.

"Відбувся великий обмін полоненими. Він пройшов у кілька етапів і в різних локаціях. З російського полону ми повернули 215 людей. Це військові, прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, трошники, митники, цивільні. Серед них - офіцери, командири, Герої України, захисники Азовсталі та вагітні військові", - йдеться у повідомленні.

За словами керівника ОП, Денис Прокопенко "Редис", Сергій Волинський "Волина", Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко - командири з Азовсталі - вони вже перебувають у безпеці.
"Це результат особистих домовленостей Президента Зеленського із Президентом Ердоганом", - зазначив Єрмак.
"Ми обміняли 200 наших героїв на Медведчука, який вже дав усі можливі свідчення слідству. А 5 героїв-командиров Азовсталі - на 55 російських полонених, які не мають для нас жодного інтересу. Це був складний процес. Є 215 звільнених - це вагомий результат, який став наслідком правильної тактики з використанням позиції сили, включаючи результати фронтової роботи ЗСУ", - уточнив представник Києва.

Нагадаємо, 20 травня територію заводу Азовсталь у блокадному Маріуполі залишила остання група українських військових - на виконання наказу Генштабу ЗСУ вони здалися в полон ворогові. Загалом вийшли близько 2,5 тисячі бійців.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...