"Комбат підірвав авто гранатою": Спливли подробиці гучного скандалу з машиною військових на фронті

Стали відомі нові подробиці гучного скандалу, в якому фігурують військові та начебто підірвана комбатом автівка, кошти на яку збирали волонтери, передають Патріоти України.

Нагадаємо, першим про цей інцидент повідомив в соцмережі військовий Віталій Карвацький. Він опублікував допис, де розповів наступне:

"Поки ви там всією країною скидаєтеся на тачки для армії, мій *бан*тий поплавлений комбат їх підриває гранатами, бо на*уй їздити хлопцям", – підписав він свій пост.

Журналіст ТСН.ua розшукав цього військового та поспілкувався з ним. Віталій підкреслює, що хоч він і не був свідком події, але отримав інформацію безпосередньо від побратимів, тому ситуація потребує розголосу.

"Серед військовослужбовців було поширене це відео з коментарями свідків, які там були. Я вирішив, що ситуації треба надати розголос, тому що це не перша неадекватна дія керівництва батальона. Ця ситуація відрізняється тим, що частково зафільмована на відео. Я поширив це відео, - розповів ТСН.ua Карвацький. - Ввечері мене викликали до комбата на приватну розмову. Там були представники управління батальйона та свідки подій. Ще до того, як відео набуло розголосу, учасники відмовились від версії, що це командир батальону підірвав машину гранатою. Якщо спочатку була версія, що це було наслідком попадання уламка, потім перекрутилось на те, що це замкнула проводка. Але в жодній офіційній версій не фігурує використання ручних гранат та використання їх комбатом. В приватній розмові, до того, як відео набуло розголосу, погрожували хлопцям та мені кримінальними справами. Якщо я не видалю відео та не запишу відео з вибаченням. Наступного ранку прибули представники різних органів, проводилися бесіди".

До цього Віталій додає: "В приватній розмові (зі свідками – ред.) я пояснював хлопцям, що їм немає чого боятись, бо подія набула резонансу. Люди, з якими довелось багато пройти, відмовляються казати правду і прямо це кажуть".

За словами Карвацького, про підрив автівки гранатою він дізнався не тільки з відео, але і за допомогою голосового повідомлення від одного з бійців.

"Всі ці матеріали були передані слідчим. Я мав розмову з бригадним генералом, з представниками військової служби правопорядку. Я в справі є свідком. Тобто про те, що автівку підірвав командир, мені стало відомо з відео, з голосового повідомлення та з приватних розмов з тими військовослужбовцями, які були свідками тих подій", - резюмує військовослужбовець.

Крім цього, Віталій каже про наступне: "Через суспільний резонанс на мене тиск поки що не чиниться. Мені повернули телефон, я, як це має бути, відсторонений від будь-яких робіт в своєму підрозділі".

При цьому Карвацький заявив, що на нього начебто вішають наступне: "Розповсюдження брехливої інформації, наклеп на командира і розповсюдження інформації про підрозділ. Для мене важливо, щоб людина, яка вчинила злочин, відповіла за свої дії та понесла покарання".

Справу військовослужбовця взяв на контроль адвокат Масі Найєм - він не виключає, що військовослужбовцю може знадобитись юридична допомога в разі порушення його прав.

Можлива причина знищення автівки

За словами військового, автівка була придбана завдяки коштам, зібраних волонтерами. Машина використовулась військовослужбовцями для того, щоб доставляти людей на позиції, для поїздок на лінію розмежування та для поточних поїздок.

"Чому він так вчинив (начебто підірвав – ред.)? По-перше: згідно внутрішніх розпоряджень, військовослужбовцям заборонено виїзд за межі населеного пункту нашої дислокації без погодження командира підрозділу. Основна причина в тому, що військовослужбовці роти вогневої підтримки несанкціоновано виїхали за межі дислокації підрозділу. Згідно відео, вони виїхали за бензином для генератора".

Позиція комбата

ТСН.ua розшукав комбата Андрія Селехмана, на адресу якого лунають звинувачення. Він відповів нам коротко, пояснюючи це тим, що саме зараз триває перевірка.

"Зараз я продовжую виконувати завдання в районі бойових дій. Я охоче відповім на усі Ваші питання після завершення перевірки за вищевказаною ситуацією. Поки йде перевірка - коментувати не можу, тому що, щоб я не сказав, це буде роздуватися як недостовірна інформація. Коли службову перевірку закінчать, я відповім, якщо керівництво буде не проти", - відповів нам Андрій Селехман. Та, резюмуючи, додав: "Якщо особа не була присутня при події, як можно когось звинувачувати? Це моя субєктивна думка".

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...