Кому війна, а кому: Європа купує російського газу не менше, ніж Китай, - Bloomberg

Європа, як і раніше, конкурує з Китаєм за звання головного покупця трубопровідного газу "Газпрому", навіть через два роки після того, як вторгнення Росії в Україну призвело до скорочення постачання енергоносіїв на Захід, передають Патріоти України з посиланням на Bloomberg.

Як зазначає агентство, навіть після багатьох раундів міжнародних санкцій Росія, як і раніше, постачає значні обсяги газу в окремі європейські країни, і цього року обсяги навіть збільшилися. Однак Москва не уклала жодних нових угод щодо прискорення зростання своїх продажів до Китаю понад те, що вже було заплановано до краху її найбільшого експортного ринку.

Постачання трубопровідного газу "Газпрому" його небагатьом клієнтам, що залишилися, в Європі досягли 14,6 млрд кубометрів з січня по червень, згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на потоках через Україну і Турецький потік. Це значно нижче за річні продажі в регіон у розмірі близько 130-175 млрд кубометрів, що спостерігалися до вторгнення.

Однак це можна порівняти з 15,2 млрд кубометрів, які "Газпром" поставив до Китаю за першу половину цього року.

Розрахунки показують, що за підсумками 2024 року Європа та Китай по черзі ставали найбільшими покупцями російського трубопровідного газу.

Європа купує російського газу не менше, ніж Китай, - Bloomberg

Після вторгнення більшість країн ЄС знайшли альтернативу після того, як Росія обмежила потоки у регіон у відповідь на підтримку Києва. Норвегія тепер постачає 30% газу блоку, але для деяких країн, включаючи Австрію, Угорщину та Словаччину, "Газпром" залишається критично важливим і зростаючим джерелом енергії. Постачання трубопроводами до регіону зросло більш ніж на 26% у першій половині року порівняно з попереднім роком, згідно з розрахунками Bloomberg.

Проте існує ризик цих потоків. Близько половини газу проходить через Україну, п'ятирічна транзитна угода "Газпрому" з якою спливає у грудні 2024 року. Київ неодноразово заявляв, що не продовжуватиме угоду, але європейські чиновники ведуть переговори про те, щоб газ продовжував надходити через країну, зазначає агентство.

Поворот у бік Китаю

Росія роками заявляла, що планує розширити продажі до Китаю, але в найближчому майбутньому ця азіатська країна не наблизиться до розміру європейського ринку "Газпрому" до вторгнення. Середні ціни на східний експорт набагато нижчі.

Постачання газу "Газпрому" до Китаю трубопроводом "Сила Сибіру" мають вийти на повну потужність у 38 млрд кубометрів на рік у 2025 році, а ще 10 млрд кубометрів на рік будуть доступні так званим далекосхідним маршрутом з 2027 року. Досі Кремль намагався, але не зміг підписати третій контракт із Китаєм на трубопровід через Монголію.

Нагадаємо, на піку у 2018-2019 роках річний потік газу "Газпрому" в ЄС сягав від 175 до 180 млрд кубометрів. У 2022 році Росія поставила до Європи за різними маршрутами загалом близько 63,8 млрд кубометрів газу. 2023 року обсяг знизився ще на 55,6% до 28,3 млрд кубометрів.

"Американська політика - це про компроміси": Експерт пояснив, чого чекати Україні у разі президентства Гарріс

вівторок, 23 липень 2024, 22:15

Якщо нинішня віцепрезидентка Камала Гарріс стане президенткою США, можна розраховувати на те, що Штати продовжать підтримувати Україну грошима та зброєю, ба більше, можливо ця допомога навіть зросте, передають Патріоти України. Демократична адміністра...

"Нам треба, щоб вони його прикривали": Дикий пояснив, чому ЗСУ зараз не б'ють по Керченському мосту

вівторок, 23 липень 2024, 21:45

Україна вже давно не била по незаконно збудованому росіянами Кримському мосту, оскільки в цьому зараз немає потреби. Зараз вигідніше використовувати переправу як приманку, заявив в інтервʼю "Укрінформу" ветеран АТО, екскомандир роти батальйону "Айдар" ...